Έτοιμη να γράψει ιστορία η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα ως επικεφαλής του ΠΟΕ

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 14:45
UPD:14:50
REUTERS/STAFF

H 66χρονη αναγνωρισμένη οικονομολόγος Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα αναμένεται να οριστεί σήμερα γενική διεθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα που είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Νιγηρίας, και εφόσον αναλάβει τα ηνία στον ΠΟΕ θα γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του Οργανισμού αλλά και η πρώτη επικεφαλής του που προέρχεται από την Αφρική.

Δύο φορές υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της διπλωματίας στη Νιγηρία για δύο μήνες, η Οκόντζο-Ιουεάλα ξεκίνησε την καριέρα της στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1982, όπου εργάστηκε για 25 χρόνια. Το 2012, απέτυχε να γίνει πρόεδρος του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, έχοντας απέναντί της τον Αμερικανοκορεάτη Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε σε δύο πανεπιστήμια με κύρος, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Χάρβαρντ.

Αν και το καταστατικό του ΠΟΕ δεν προβλέπει εκ περιτροπής επιλογή του γενικού διευθυντή με βάση γεωγραφικά κριτήρια, εντάθηκαν οι φωνές που έλεγαν ότι τώρα είναι η σειρά ενός ή μιας εκπροσώπου της αφρικανικής ηπείρου για να αναλάβει το πόστο αυτό. Από τη δημιουργία του το 1995, ο ΠΟΕ έχει βρεθεί υπό την ηγεσία έξι ανδρών: τριών Ευρωπαίων, ενός Νεοζηλανδού, ενός Ταϊλανδού και ενός Βραζιλιάνου.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα αναμένεται να εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΕ, δίπλα στη λίμνη της Γενεύης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με το πορτραίτο της να αναρτάται δίπλα σε αυτά ανδρών, κυρίως λευκών και από πλούσιες χώρες. Τα φανταχτερά νιγηριανά σχέδια στα ρούχα της αναμένεται να ξεχωρίζουν μεταξύ των κοστουμιών που βλέπει κανείς στα γραφεία, όπου η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών είναι επίσης άνδρες, όπως και οι περισσότεροι από τους απεσταλμένους και υπουργούς που κυκλοφορούν στους διαδρόμους.

Χαρακτηρίζοντας η ίδια τον εαυτό της «άνθρωπο των έργων» και έχοντας τη φήμη ότι αναλαμβάνει προβλήματα που μοιάζουν δυσεπίλυτα, η δουλειά της στον ΠΟΕ είναι φτιαγμένη στα μέτρα της. Ως γενική διευθύντρια, θα χρειαστεί να μεσολαβήσει σε διεθνείς εμπορικές συνομιλίες υπό το φως της διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, να απαντήσει στις πιέσεις για μεταρρύθμιση των εμπορικών κανόνων και να αντιμετωπίσει τον προστατευτισμό που εντάθηκε από την πανδημία του Covid-19.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα