Talk of the market: Θετικές ενδείξεις και το βλέμμα στο Eurogroup

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 11:09
UPD:11:10

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, με το ενδιαφέρον στη συζήτηση να εστιάζεται εν πολλοίς στους δημοσιονομικούς στόχους υπό τις συνθήκες της πανδημίας.

Στο χρηματιστήριο, θετικές ενδείξεις, μετά από μια αποδοτική χρηματιστηριακή εβδομάδα στον απόηχο του νέου lockdown, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 1,5% σε εβδομαδιαία βάση και με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται ελαφρώς, για να διαμορφωθεί στα 55 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Πάντως οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά στην Πειραιώς (-12,1% εβδομαδιαίες απώλειες) ήταν χαρακτηριστικές. Πάντως στον αντίποδα βρέθηκε η Alpha Bank (με εβδομαδιαία άνοδο 6,6%). 

Την συναλλαγή για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (Project Icon) με εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου, προς την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα. H Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι δικηγορικές εταιρείες Karatzas & Partners και Milbank LLP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων για την τράπεζα.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό πώλησης μεριδίου έως 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ. Η αρχική ημερομηνία ήταν στις 29 Ιανουαρίου αλλά δόθηκε παράταση. Η 5η Φεβρουαρίου είχε οριστεί ως νέα προθεσμία για υποβολή ερωτήσεων, ενώ η 26η Φεβρουαρίου είναι η νέα προθεσμία για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το κύμα της κακοκαιρίας ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 – 20.2.2021).

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι πωλήσεις των online supermarket. Σύμφωνα με την ετήρια έκθεση της Convert Group αυξήθηκαν σε ποσοστό 262% κατά τη διάρκεια του 2020 έναντι του 2019, με την αξία των πωλήσεων να ανέρχεται σε 163,3 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από 46,7 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) το 2019. Ο Δεκέμβριος 2020 αποδείχθηκε μήνας ρεκόρ με ανάπτυξη 669% σε ετήσια βάση.

Η United Group, μητρική εταιρεία της Forthnet και κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των βουλγαρικών παρόχων Net1 και ComΝet Sofia. Πρόκειται για συμφωνία που αντιστοιχεί σε πρόσθετη εξαγορά της Vivacom, του βουλγαρικού παρόχου της United Group.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι μετά από σχετικές γνωστοποιήσεις που έλαβε, η Preskongo Limited, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον Pavel Saroch, Β’ Αντιπρόεδρο, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., προέβη στις 11.2.2021 σε αγορά 800.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 8.480.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως μετράται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μειώθηκε κατά 12,4% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο του 2020. Όσον αφορά την επιφάνεια, η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ με όρους όγκου υποχώρησε κατά 13,6% σε ετήσια βάση. Συνολικά στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2020 η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε πέρυσι κατά 10,2% ετησίως με όρους αδειών, 8,1% με όρους επιφάνειας και 5,1% με όρους όγκου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα