Τα γαλλικά κρασιά «ξίνισαν» λόγω αμερικανικών δασμών και πανδημίας

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 13:57
UPD:14:02
SHUTTERSTOCK

Οι αμερικανικοί δασμοί και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας που είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα αφορολόγητων ειδών σε αεροδρόμια σε πολλές χώρες, εξαφάνισαν το 13,9% των εσόδων των Γάλλων εξαγωγέων οίνου και οινοπνευματωδών ποτών πέρυσι, δήλωσε ο βιομηχανικός όμιλος FEVS.

Οι πωλήσεις κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στο εξωτερικό - η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή της Γαλλίας μετά την αεροδιαστημική βιομηχανία - μειώθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12,1 δισεκατομμύρια ευρώ (14,7 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε η Ομοσπονδία Γαλλικών Οίνων και Εξαγωγών Πνευμάτων (FEVS) την Πέμπτη.

«Αναμένουμε να αυξηθεί η δραστηριότητα το 2021», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του FEVS, Αντουάν Λετσιά . «Υπάρχει λίγο φως στο τέλος του τούνελ με την εκστρατεία εμβολιασμού».

Υποχώρηση 18% των εξαγωγών στις ΗΠΑ

Οι αποστολές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά για τα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά στο εξωτερικό και μία που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο όλων αυτών των εξαγωγών, υποχώρησαν κατά 18% ή 670 εκατομμύρια ευρώ, σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Οι γαλλικές εξαγωγές οίνου και οινοπνευματωδών ποτών αυξήθηκαν το 2019 καθώς οι εξαγωγείς πραγματοποίησαν πωλήσεις πριν από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών από τη Γαλλία, στο πλαίσιο μιας 17χρονης μάχης για επιδοτήσεις αεροσκαφών μεταξύ Ουάσιγκτον και ΕΕ.

«Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει το σύμβολο ενός έτους που χαρακτηρίζεται από εμπορικές εντάσεις και την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο FEVS. Πρόσθεσε ότι η εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση ήταν επείγουσα.

Το 2021, οι γαλλικές εξαγωγές κρασιού - εξαιρουμένων των οινοπνευματωδών ποτών όπως το Κονιάκ- προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιθανό να μειωθούν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του FEVS, Σεζάρ Ζιρόν.

Η πανδημία ξέσπασε στην Κίνα την παραμονή του κινεζικού νέου έτους, χτυπώντας την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και προκαλώντας μείωση των εξαγωγών στην Κίνα κατά 15%. Οι πωλήσεις στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν 31% και 6% αντίστοιχα, δήλωσε η FEVS.

Η αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι αντιστάθμισε εν μέρει μόνο το κλείσιμο των μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων αεροδρομίων, ανέφερε.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές σαμπάνιας και κονιάκ, μακράν οι μεγαλύτερες εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, και οι δύο είχαν απώλειες άνω του 20% στις πωλήσεις πέρυσι.

Η FEVS είπε ότι ελπίζει για ένα καλύτερο 2021, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα μειωθεί, με κάποια θετικά σημάδια σε ορισμένες χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα