Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Στις συνθήκες λειτουργίας του πρώτου lockdown, του περασμένου Μαρτίου, επιστρέφει από αύριο η αγορά, καθώς η επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας οδηγεί στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Το δυσμενές σενάριο που απεύχονταν έμποροι και καταναλωτές φαίνεται ότι επαληθεύεται, με το λιανεμπόριο στην Αττική να κατεβάζει ρολά, βάσει της εισήγησης της επιτροπής των ειδικών που συνεδρίασε εκτάκτως, μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία λειτούργησαν κανονικά για 12 μέρες μέσα στον Ιανουάριο, στη συνέχεια μόνο με click away και μία εβδομάδα και με click inside σε τρεις κλάδους, κλείνουν ξανά και ο εμπορικός κόσμος είναι σε απόγνωση. Οι αγορές των καταναλωτών θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και τον Μάρτιο του 2020, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και κέντρων περιποίησης νυχιών.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εμπόρων, μόλις το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει e-shop, που σημαίνει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους θα παραμείνουν εντελώς κλειστές το επόμενο διάστημα και μάλιστα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων.
Ανοιχτά αναμένεται να είναι, όπως ίσχυε και στις προηγούμενες περιπτώσεις ολικού lockdown, μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων. Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι υπηρεσίες «delivery» και «take away» στα καταστήματα εστίασης, όπως επίσης και οι λαϊκές αγορές. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το μεσημέρι.
Απόγνωση
Οι έμποροι από την πλευρά τους βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν ότι η αγορά δεν αντέχει νέο lockdown και εξέφραζαν φόβους για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του έπειτα από ένα νέο lockdown, ενώ 7 στις 10 επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ακόμη και εάν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, οι μισές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι παραπάνω από 1 μήνα, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει μηδενική ρευστότητα. Με βάση τα παραπάνω, σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, ενώ 4 στις 10 ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.
ΕΣΑ: Φόβοι για λουκέτα
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΕΣΑ Σταύρου Καφούνη, ο οποίος σε δηλώσεις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αναφέρει: «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας, αποδεικνύοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος και το πισωγύρισμα στη λειτουργία του δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα, που επιδείνωσαν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.
Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο “lockdown” θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε, ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση».
ΕΒΕΠ: Πρόσθετα μέτρα
«Πλέον τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν από την άνοιξη ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία».
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ (Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά) και του ΠΕΣΑ (Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής), Βασίλης Κορκίδης, για το καθολικό lockdown, προσθέτοντας: «Η προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, δυστυχώς, θα αναχαιτίσει και τη λειτουργία πολλών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με χιλιάδες εργαζόμενους. Αναμένουμε, βεβαίως, πρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης, αλλά επίσης κατανοούμε ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ούτε ανεξάντλητα ούτε απεριόριστα.
Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναδιαμορφώσει πλέον πολλά, καθώς ο ορίζοντας της πανδημίας προσδιορίζεται πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους. Οι εξελίξεις είναι αδιέξοδες για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, όπως για την εστίαση και τον τουρισμό, από την κινητικότητα του οποίου εξαρτώνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όσο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας η αγορά, οι ανακοινώσεις διαρκώς και περισσότερων μέτρων θα είναι αναγκαίες, αλλά δεν θα είναι ποτέ αρκετές για όλους τους πληττόμενους. Τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει εφεξής να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα “επιχειρηματικά νοικοκυριά” που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Θα είναι κρίμα και άδικο, μετά από τη 12μηνη γενναία αντιμετώπιση των δύο κυμάτων της πανδημίας, να επιτρέψουμε στο τρίτο και τελευταίο κύμα να μας “πνίξει” οικονομικά. Με την πεποίθηση ότι η κλεψύδρα του χρόνου της πανδημίας αδειάζει υπέρ μας και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για τον επίλογο της περιπέτειάς μας, η επιχειρηματικότητα της Αττικής θα το παλέψει για να αντέξει και ελπίζουμε να καταφέρει να ανεβάσει ξανά τα ρολά της οικονομίας».