Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ο προϋπολογισμός του 2021 ανετράπη ήδη, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και το μηνιαίο κόστος του τρέχοντος lockdown -2,4 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση- αλλά και το κόστος των μέτρων στήριξης -ανέβηκε ήδη στα 5,9 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο- δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας το λιανεμπόριο να κατεβάζει και πάλι ρολά στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και την εστίαση να μπαίνει από σήμερα στον 4ο διαδοχικό μήνα μη εξυπηρέτησης των πελατών, έριξε στη μάχη νέα μέτρα στήριξης: μηδενισμό των ενοικίων και για τον Μάρτιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και κούρεμα 40% για τα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται, αλλά και των εργαζομένων που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και στις μεταφορές θα παραταθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα εφαρμοστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αυξάνεται στα 3 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Για τη διάθεση του επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσουν άμεσα η 6η και η 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Έτσι, στο 1,5 δισ. ευρώ της 5ης φάσης (η διάθεση των οποίων ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς χθες έκλεισαν οι αιτήσεις) προστίθενται 500 εκατ. ευρώ για την 6η φάση και ακόμη 1 δισ. για την 7η φάση. Με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει στήριξη μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών.
Παρουσιάζοντας χθες τα νέα μέτρα στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι οι πόροι για τη στήριξη της οικονομίας δεν είναι απεριόριστοι. Γι’ αυτό και το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε ουσιαστικά περιείχε συγκεκριμένα και απολύτως στοχευμένα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τώρα στον προϋπολογισμό (σ.σ.: ήδη η φετινή χρονιά προβλέπεται ότι θα κλείσει με έλλειμμα άνω των 6,5 δισ. ευρώ σε πρωτογενές επίπεδο, στόχος που ήδη θεωρείται «ξεπερασμένος»). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για μία ακόμη φορά στα ενοίκια, προκειμένου να συγκρατηθούν οι λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, χωρίς όμως να μετατεθεί όλο το βάρος στους ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:
* Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές -κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση- δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο. Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.
* Οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες - νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
* Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων των οποίων βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το κόστος για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.
Στους ιδιοκτήτες ακινήτων:
* Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.
* Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.
Επίκειται:
* Ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στον Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.
* Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για τον μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.
* Καταβολή αποζημίωσης για τον μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
* Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες -μέχρι την επόμενη εβδομάδα- για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.
Οι επιστρεπτέες
Αναλυτικά, οι σχεδιασμοί για την 5η φάση, την 6η φάση και την 7η φάση, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, έχουν ως εξής:
5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή:
Χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αιτήσεων για την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και για τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες είχε δοθεί πρόσθετος χρόνος για να κάνουν τις αιτήσεις τους. Η πρώτη κατηγορία ήταν οι καινούργιες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στο περασμένο δωδεκάμηνο, ενώ η δεύτερη περιελάμβανε τους επαγγελματίες που ναι μεν είχαν δηλώσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» αλλά δεν προχώρησαν στην υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το 1,5 δισ. ευρώ που είχε δεσμευτεί για την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν διατέθηκε στο σύνολό του. Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, στους 344.885 δικαιούχους (επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες) διατέθηκε μέχρι και την Παρασκευή πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ από σήμερα και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα διατεθούν και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις που έκαναν μέχρι και χθες τις αιτήσεις τους. Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα έχουν τη δυνατότητα για λίγες ημέρες να κάνουν διόρθωση της δήλωσης ΦΠΑ ώστε να ενταχθούν στην 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρά το γεγονός ότι μέχρι και χθες είχαν απορριφθεί λόγω εσφαλμένης αναγραφής του τζίρου.
6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή:
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ και πάλι θα ακολουθηθεί η διαδικασία της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής της μαθηματικής φόρμουλας στα δεδομένα που θα αποτυπωθούν στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου». Το κριτήριο οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα είναι η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ή για το ένα τρίτο των εσόδων του α’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία). Ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης ορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, προκειμένου τα χρήματα να πέσουν στην αγορά στις αρχές Μαρτίου. Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν στα ελάχιστα ποσά χρηματοδότησης ανάλογα με το αν η εταιρεία ή ο επαγγελματίας ανήκει στους πληττόμενους ή στους υποχρεωτικά κλειστούς, όπως επίσης και από το ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί ο κάθε επαγγελματίας. Ειδικότερα:
* Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ (ενώ το μέγιστο ποσό θα διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ).
* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
* Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (και για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) το κατώτατο όριο θα διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έναν έως πέντε εργαζόμενους, στα 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έξι έως 20 εργαζόμενους και στα 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Και η 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%, ενώ επεκτείνεται χρονικά η δέσμευση των επιχειρήσεων στο να μην προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.
7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή:
Ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα «τρέξει» τον Απρίλιο και το κριτήριο θα είναι η μεταβολή των εσόδων στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2020. Ο 7ος κύκλος θα είναι προέκταση του 6ου, ενώ θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όπως συνέβη με τον 4ο και τον 5ο κύκλο, έτσι θα συμβεί και με τους 6ο και 7ο. Στον 7ο κύκλο θα «τρέξει» η μαθηματική φόρμουλα, θα προκύψουν τα ποσά που θα δικαιούνται οι επαγγελματίες με βάση τη μεταβολή των εσόδων, ενώ τα όποια χρήματα έχουν δοθεί στο πλαίσιο της 6ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αφαιρούνται όπως ακριβώς συνέβη και με την 5η Επιστρεπτέα από την οποία αφαιρέθηκαν τα ποσά της 4ης Επιστρεπτέας. Τα χρήματα θα καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο, ενώ οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ξεκινήσουν από τις αρχές του συγκεκριμένου μήνα. Και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο, ενώ τα αυξημένα κατώτατα ποσά θα ενεργοποιηθούν και πάλι για την εστίαση αλλά και τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές και μέσα στον Φεβρουάριο.