Αποδέσμευση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρισμού

Από την 1η Ιουλίου - Μετά το καλοκαίρι η ενεργοποίηση
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2007 09:18

META TO KAΛΟΚΑΙΡΙ, θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση δηλώσεων αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές, καθώς θα πρέπει να ρυθμιστούν θέματα χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Επίσης, μέχρι τότε θα πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος είσπραξης των διαφόρων τελών που εισπράττονται (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.) μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αφορμή την αποδέσμευση από 1ης Ιουλίου και των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή, άλλον πέραν της ΔΕΗ.

Για να λειτουργήσει η νέα αγορά, η ΡΑΕ προσάρμοσε το εγχειρίδιο επιλογής προμηθευτή που ισχύει για τους πελάτες χαμηλής τάσης (εμπορικοί), στη νέα κατηγορία πελατών που μπορούν πλέον να επιλέγουν προμηθευτή. Σημειώνεται ότι από το 2003 μέχρι σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές, (εμπορικά καταστήματα, γραφεία κ.λπ.) είχαν τη δυνατότητα αλλαγής του προμηθευτή τους. Ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, ενώ και οι εταιρείες που διαθέτουν άδειες προμήθειας, δεν κινήθηκαν για την εύρεση πελατών στη χαμηλή τάση, λόγω των αρνητικών περιθωρίων.

Ειδικότερα, το εγχειρίδιο της ΡΑΕ που θα ισχύσει και για τους οικιακούς καταναλωτές, ρυθμίζει θέματα όπως:

* διαδικασία αλλαγής προμηθευτή από κάθε επιλέγοντα πελάτη οι εγκαταστάσεις του οποίου συνδέονται στη χαμηλή τάση, θα γίνεται μέσω απλής δήλωσης εκπροσώπησης την οποία θα υποβάλλει ο νέος προμηθευτής στο Διαχειριστή του Δικτύου. Είναι σκόπιμο οι πελάτες χαμηλής τάσης να μπορούν να επιλέξουν κάθε φορά έναν από τους δραστηριοποιούμενους προμηθευτές, ενώ για την ενεργοποίηση κάθε δήλωσης αλλαγής προμηθευτή απαιτείται σύντομος χρόνος, ώστε να διεκπεραιώνονται διαδικασίες μετρήσεων και υπολογισμών

* διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου των μετρήσεων των πελατών, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία της αγοράς και η αμερόληπτη συμπεριφορά του Διαχειριστή του Δικτύου.

* ζητήματα συλλογής και επεξεργασίας των μετρήσεων, της τήρησης αρχείων και της παροχής πρόσβασης των πελατών και των προμηθευτών στα σχετικά δεδομένα μετρητών και μετρήσεων. Οι σχετικές ρυθμίσεις αφενός διευκολύνουν το άνοιγμα της αγοράς και δίνουν τη δυνατότητα στους προμηθευτές να καταρτίζουν τα τιμολόγιά τους και να κάνουν προσφορές ανά κατηγορία πελατών, αλλά και αφετέρου θέτουν συγκεκριμένους κανόνες ως προς τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πελατών και τη δεοντολογία προσέγγισης αυτών,

* ζητήματα εγκατάστασης μετρητών (και ωριαίας καταγραφής κατ' επιλογήν), ώστε οι προμηθευτές να μπορούν να προσφέρουν βελτιωμένα τιμολόγια σε πελάτες με καλύτερα χαρακτηριστικά κατανάλωσης, για παράδειγμα ως προς τη διακύμανσή της,

* ζητήματα είσπραξης των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Δημοτικών Τελών, Δημοτικού Φόρου, Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Ειδικού Τέλους ΑΠΕ και Τέλους υπέρ της ΕΡΤ), και των χρεώσεων των μονοπωλιακών τμημάτων (χρήσης συστήματος μεταφοράς και Δικτύου διανομής, και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), καθώς και της διαχείρισης των σχετικών λογαριασμών,

* διαδικασία και τρόπος των υπολογισμών εκκαθάρισης, σε περιοδική βάση, των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το τμήμα αυτό των μαθηματικών υπολογισμών του εγχειριδίου καθορίζει, πλήρως, τον τρόπο που καταλογίζεται στους προμηθευτές σε ωριαία βάση η ενέργεια που αγοράζουν στη χονδρεμπορική αγορά, βάσει των περιοδικών μετρήσεων (υπερ-μηνιαίων) της κατανάλωσης των πελατών τους. Η πλήρης διαφάνεια και σαφήνεια των κανόνων αυτών είναι απαραίτητες, ώστε να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον δραστηριοποίησης των νέων προμηθευτών, χωρίς διακρίσεις,

* λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες για την άσκηση στην πράξη του δικαιώματος επιλογής προμηθευτή από τους πελάτες χαμηλής τάσης και για την περιοδική εκκαθάριση των συναλλαγών των προμηθευτών πελατών χαμηλής τάσης.

Δημοτικά τέλη

Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά τέλη, τέλη ακίνητης περιουσίας, ειδικό τέλος ΑΠΕ και τέλος υπέρ της ΕΡΤ, η ΡΑΕ εκτιμά ότι η είσπραξή τους από τη ΔΕΗ, ως διαχειρίστριας του δικτύου, είναι σκόπιμο να συνεχιστεί. Ετσι, οι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορεί να εκδίδουν οι ίδιοι τους λογαριασμούς χρέωσης ενέργειας των πελατών τους.

Τέλος, μένει να εκδοθούν αποφάσεις, που θα ρυθμίζουν τα θέματα των χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και δικτύων που παρέχει η ΔΕΗ και θα τεθούν ειδικές υποχρεώσεις στους προμηθευτές πελατών χαμηλής τάσης, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα εμπορικής εξυπηρέτησης και η ασφάλεια προμήθειας των πελατών αυτών.

Η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του Δικτύου, θα μπορεί άμεσα να εφαρμόσει τις διαδικασίες που καθορίζονται στο Εγχειρίδιο Διαχείρισης Μετρήσεων και Περιοδικής Εκκαθάρισης Προμηθευτών Δικτύου και να υποδέχεται δηλώσεις αλλαγής προμηθευτή από τους πελάτες χαμηλής τάσης. Ωστόσο η ενεργοποίηση των δηλώσεων αυτών, θα μπορεί να γίνει μετά το καλοκαίρι του 2007.

ΜΙΧΑΛΗΣ KΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα