Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Το φαινόμενο του «μπαλονιού» για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, δηλαδή το ενδεχόμενο να «σκάσουν» όλες οι υποχρεώσεις μαζεμένες στο τέλος της καραντίνας, φοβάται ο εμπορικός κόσμος και ζητά πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως κάθε μήνα εκδίδονται περί τα 6 δισ. ευρώ σε επιταγές.
Ένα μεγάλο ποσό από αυτές τις επιταγές βρίσκεται εκτεθειμένο στην αγορά, δημιουργώντας ένα ντόμινο, που εάν δεν προσεχθεί μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς έρχονται στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το παρατεταμένο lockdown, ειδικά στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Αν και τον κίνδυνο της «ασφυξίας» στην αγορά επιχειρεί να απομακρύνει το οικονομικό επιτελείο με τη νέα ρύθμιση για την παράταση στην πληρωμή των επιταγών, με στόχο να μην πλημμυρίσει ο εμπορικός κόσμος με ακάλυπτες επιταγές λόγω του lockdown, το πρόβλημα παραμένει οξύ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άλμα 369% των ακάλυπτων επιταγών, επειδή εξέπνευσε η αναστολή προθεσμιών πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες που είχε δώσει η κυβέρνηση και οι επιταγές που δεν καλύφθηκαν, παρά την αυτορρύθμιση που υπάρχει στην αγορά, αναγγέλθηκαν στον «Τειρεσία». Σε απόλυτα μεγέθη, τον μήνα Σεπτέμβριο σφραγίσθηκαν 1.544 επιταγές αξίας 23,36 εκατ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο είχαν σφραγιστεί 605 επιταγές αξίας 4,97 εκατ. ευρώ.
ΓΣΕΒΕΕ: Ειδικός δανεισμός ή μέτρα στήριξης κομιστών
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επαναφέρει μέσω της «Ν» την πρόταση της Συνομοσπονδίας για χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως και να καλύψουν τις επιταγές. Σε διαφορετική περίπτωση, να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει μέχρι σήμερα (π.χ. το ύψος των ακάλυπτων επιταγών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του τζίρου του κομιστή κ.λπ.).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, τονίζει ότι το θέμα των επιταγών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά γιατί οι τράπεζες, για όσο διάστημα δεν έχει ψηφισθεί ο νόμος για την παράταση πληρωμής κατά 75 ημέρες των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, λειτουργούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εισπράττοντας τα ποσά από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή προβαίνοντας σε διαδικασία σφράγισης αυτών, εάν δεν υπάρχει υπόλοιπο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2020 (πρώτο lockdown), η δεύτερη παράταση αφορούσε την περίοδο 18 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (δεύτερο lockdown) και η τρίτη ρύθμιση ουσιαστικά θα αφορά την επιμήκυνση της δεύτερης ρύθμισης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αφού το lockdown συνεχίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και επιπλέον παράταση 45 ημερών για τις επιταγές που κανονικά έπρεπε να πληρωθούν από 18/11/ έως και 31/12.
ΕΣΑ: Προβλήματα από την καθυστέρηση
Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, όπως ανέφερε στη «Ν», επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα και θα προβλέπει τα εξής:
Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021 οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες. Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:
α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,
β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και
γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Τέλος, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.
Να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις
Όπως μας υπογράμμισε ο κ. Καφούνης, ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων διαταράσσεται όταν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υλοποιούνται άμεσα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται τεράστια αναστάτωση στην αγορά.
Μάλιστα, επισήμανε ότι είναι εύλογο το αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας να μη χρεωθούν με έξοδα ακάλυπτης επιταγής από τις τράπεζες οι επιταγές που έχουν εμφανισθεί προς είσπραξη και εκ των υστέρων θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών.
Πάντως, με δεδομένη την απώλεια σχεδόν του συνόλου του εορταστικού τζίρου, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει στοκ, πληρώνοντας με επιταγές, οι οποίες αρχίζουν να λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τις παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση ουσιαστικά το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους κομιστές των επιταγών.