Τράπεζες: Σημαντική ενίσχυση κερδοφορίας στο α' εξάμηνο

Ζωηρά τα σενάρια περί συγκέντρωσης
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 09:21

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση κερδοφορίας για τους τραπεζικούς ομίλους προοιωνίζονται τα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου. Με την πιθανότητα κινήσεων συγκέντρωσης να βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίζεται στα αποτελέσματα εξαμήνου που θα ανακοινώνονται από τις αρχές Αυγούστου.

Η τραπεζική αγορά πάντως κινείται στους ρυθμούς των αυξήσεων κεφαλαίου καθώς μετά τα 5,19 δισ. ευρώ της MIG, η Eurobank θέτει σε κίνηση τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οσον αφορά την προσδοκώμενη κερδοφορία, ενδεικτικό των επιδόσεων που καταγράφονται ήδη από το -παραδοσιακά ισχνότερο- πρώτο τρίμηνο είναι ότι τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο αυτό ανήλθαν στα 1,1 δισ. ευρώ για τις πέντε μεγάλες τράπεζες έναντι 1,52 δισ. ευρώ στο σύνολο του εξαμήνου πέρυσι.

Παρά την ένταση του ανταγωνισμού και την εύλογη πίεση στα spreads, οι τράπεζες στηρίζουν και στο φετινό εξάμηνο την κερδοφορία στις χορηγήσεις λιανικής, ειδικά στην εγχώρια αγορά. Η αύξηση των εργασιών αντισταθμίζει τον περιορισμό των spreads, ενώ βελτιούμενη βαίνει η συμβολή των εσόδων από τη ΝΑ Ευρώπη. Ακόμη βέβαια αποτυπώνεται σε μικρό μόνο βαθμό, η τάση μετατόπισης των εργασιών στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης όπου τα spreads είναι ευρύτερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών με βάση τα προσωρινά στοιχεία καθώς το δεύτερο τρίμηνο μόλις έκλεισε, η τάση των μεγεθών ακολουθεί το πρώτο τρίμηνο με σταθερή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους. Οι χορηγήσεις λιανικής «έτρεξαν» με γοργό ρυθμό, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης. Στο πρώτο τρίμηνο, οι πέντε μεγάλοι αποκόμισαν από τόκους καθαρά έσοδα ύψους 1,83 δισ. ευρώ και 505 εκατ. ευρώ από προμήθειες που προέρχονταν κατά βάση από χορηγήσεις λιανικής.

Το ενδιαφέρον στον κλάδο, πέραν των ισχυρών αποτελεσμάτων εξαμήνου, τα οποία έχουν προεξοφληθεί ως ένα βαθμό από την αγορά, θα διατηρήσουν ζωηρό τα σενάρια περί συγκέντρωσης που πυροδοτούνται από το ευνοϊκό διεθνές κλίμα καθώς και τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζικών ομίλων.

Εντός του καλοκαιριού θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου του 1,2 δισ. ευρώ της Εurobank. Η γενική συνέλευση έχει οριστεί για τις 19 Ιουλίου και η πρόθεση της διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί η αύξηση μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την ευχέρεια να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου ως το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, έχοντας προνοήσει να δοθεί στο διοικητικό συμβούλιο η σχετική εξουσιοδότηση από την γενική συνέλευση.

Η γοργή ανάπτυξη εργασιών εντός και εκτός Ελλάδας απορροφά κεφάλαια μεγάλου ύψους, μέρος των οποίων οι δύο τράπεζες αντλούν από εκδόσεις ομολόγων και τιτλοποιήσεις. Η αύξηση των μεγεθών οδηγεί στην ανάγκη προσφυγής στην κεφαλαιαγορά μέσω αύξησης κεφαλαίου, κίνηση που ερμηνεύεται και ως εγρήγορση έναντι ενδεχόμενων κινήσεων συγκέντρωσης στον κλάδο.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ
  • ΜΙΓ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα