ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πρώτο βήμα για την έγκριση του πακέτου στήριξης

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 16:49
UPD:16:55
REUTERS/POOL

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πλέον ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αναμένεται να κάνει το πρώτο βήμα για την έγκριση του πακέτου στήριξης της πληγείσας από τον κορωνοϊό αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Σήμερα αναμένεται η πρώτη ψηφοφορία, ώστε τα μέτρα ανακούφισης να πάροουν το «πράσινο φως» και από το Κογκρέσο.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αντιπροτείνει ένα χαμηλότερου κόστους πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, στα 600 δισ. δολάρια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε τη Δευτέρα με 10 Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι του παρουσίασαν τις προτάσεις τους για «πιο στοχευμένα» μέτρα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο κ. Μπάιντεν ανταπάντησε πως αυτά δεν ήταν αρκετά για την πανδημία, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 445.000 Αμερικανούς.

Ο Τζάρεντ Μπερνστάιν, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικανών υπολείπεται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για το άνοιγμα των σχολείων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να δαπανήσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχολεία, έναντι της πρότασης του Μπάιντεν για 170 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πακέτο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ένα πιθανό εμπόδιο στη Γερουσία των 100 εδρών, η οποία διαιρείται 50-50, αλλά απαιτεί ένα όριο 60 ψήφων για την έγκριση της περισσότερης νομοθεσίας.

Το ψήφισμα του προϋπολογισμού, εάν εγκριθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα ενεργοποιήσει ένα νομοθετικό εργαλείο που ονομάζεται «συμφιλίωση» (reconciliation), επιτρέποντας τη Γερουσία να περάσει με 51 ψήφους από 48 Δημοκρατικούς, δύο ανεξάρτητους, και την Αντιπρόεδρο Kñamala Χάρις.

Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον «ελιγμό» για να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις, από τότε που επανέκτησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα