Σε ισχύ από 1/1/2008 οι κανονισμοί MiFID

Κάτω από το 50% θα μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο Τ.Τ.
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 13:04
UPD:14:08

Από τις αρχές του επόμενου έτους θα τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων MiFID, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Οι νέοι κανονισμοί MiFID θα ισχύσουν στην ελληνική αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2008», είπε ο κ. Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας τα σχέδια νόμου για την Ανάληψη και ¶σκηση Δραστηριοτήτων από τα Πιστωτικά Ιδρύματα (Βασιλεία ΙΙ) και για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFid).

Με τα δύο νομοσχέδια, τα οποία κατατίθενται αύριο στη Βουλή, ενισχύεται η διαφάνεια και η ανταγωνιστικότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έτσι ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μέσω της υιοθέτησης των οδηγιών διευκολύνονται οι εποπτικές αρχές και οι εποπτευόμενες επιχειρήσεις, ελέγχεται η κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθιερώνονται νέοι μέθοδοι ελέγχου και εποπτείας τους, θεσπίζεται εσωτερικός έλεγχος και θωρακίζεται η διαφάνεια.

Σημαντικό σημείο των διατάξεων είναι εκείνο που για κάθε δάνειο θα διαβαθμίζεται ο κίνδυνος, ενώ προβλέπονται και κυρώσεις που θα υποβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα παραβαίνουν τη νομοθεσία.

Είναι σαφές, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι γίνεται πιο αυστηρό το σύστημα εποπτείας, πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο θα εξακολουθεί να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και να δίνει ευκαιρίες για συμμετοχή των πολιτών στα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης.

Μέσω της εφαρμογής των οδηγιών θα μπορούν να λειτουργούν «μικρά χρηματιστήρια» με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Βέβαια, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα είναι και τόσο εύκολη η λειτουργία μιας οργανωμένης αγοράς και έτσι δεν πρέπει να περιμένουμε κατακλυσμιαίες αλλαγές.

Πάντως, σημειώνεται ότι, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα επέλθει και μείωση του κόστους συναλλαγών και οι συνεπείς πελάτες θα έχουν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Επίσης ο πελάτης θα έχει δικαίωμα να ζητάει αναλυτικές πληροφορίες γιατί τοποθετείται σε κάποια από τις κατηγορίες, με βάση τη φερεγγυότητά του.

Μνημόνια με TτΕ και Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Επίσης, με την υιοθέτηση των οδηγιών ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ενισχύεται παράλληλα και η συνεργασία της με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αντικείμενο την ανάλυση του τι θα κάνει κάθε εποπτεύουσα αρχή σε κάθε μία περίπτωση. Το μνημόνιο συνεργασίας θα αφορά αποκλειστικά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όλοι οι φορείς της αγοράς θα έχουν περιθώριο να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις από την 1/1/2008.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τελεσίγραφο σε 24 χώρες της ΕΕ που έχουν καθυστερήσει να υιοθετήσουν την MiFID, η οποία έχει ως στόχο να αυξήσει τον ανταγωνισμό στις χρηματιστηριακές συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών και των χρηματιστηρίων και αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 50%.

Ενεργοποίηση Επενδυτικού Νόμου

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι σήμερα υπεγράφησαν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου (περιφερειακών ενισχύσεων).

Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται τα ποσοστά ενισχύσεων για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις αυτές για να τους καταβληθούν η ενίσχυση, οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται, τα στοιχεία αξιολόγησης, κλπ.

Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατόπιν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για ενισχύσεις.

Ενδιαφέρον Σαουίρις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον του να πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασε προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orascom Telecom κ. Ναγκίμπ Σαουίρις κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο υπουργός εξέφρασε προς τον κ. Σαουίρις την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στην ελληνική οικονομία, με τις επενδύσεις που έκανε στις τηλεπικοινωνίες και τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει προς όλους τους επενδυτές την αρχή της ίσης αντιμετώπισης, στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα