Ευρωζώνη: Συρρίκνωση 6,8% το 2020

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 12:57
UPD:12:59
REUTERS/TOBY MELVILLE

H οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω των lockdown λόγω της πανδημίας, καθώς η γερμανική και η ισπανική οικονομία κατάφεραν να έχουν ελαφρά ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ 1% σε τριμηνιαία βάση και 5,4% σε ετήσια βάση, μετά την ισχυρή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, όταν είχαν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η γαλλική και η ιταλική οικονομία κατέγραψαν πτώση του ΑΕΠ 1,3% και 2%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση η ύφεση στις δύο αυτές χώρες ανήλθε στο 5% και 6,6%, αντίστοιχα. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% και το ισπανικό 0,4%, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε 3,9% και 9,1%, αντίστοιχα.

Η Eurostat ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2020, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 6,8% και της ΕΕ κατά 6,4%.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC, τα βάσανα της οικονομίας της ευρωζώνηςδεν αναμένεται να βελτιωθούν προτού σημειώσουν περαιτέρω επιδείνωση, καλλιεργώντας από την μία με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο ενίσχυσης του λαϊκισμού και απαιτώντας από την άλλη την πρόσθετη δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Να σημειωθεί ότι παρόλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτίμησε ότι οι προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί. Το Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα , σε 4,2% φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα