Στην προσέλκυση ξένων επενδυτών ακινήτων με κίνητρο την απόκτηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα αναφέρεται η Handelsblatt. Επίσης συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στην Zeit Online.
Ρεπορτάζ της Handelsblatt αναφορικά με την πρακτική των «χρυσών διαβατηρίων» στην ΕΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περίπτωση της Ελλάδας. Η Handelsblatt σημειώνει: «Ήδη από την άφιξη στον χώρο αποσκευών στο αεροδρόμιο Αθηνών καλωσορίζονται οι επισκέπτες ως εξής: "Aποκτήστε την κατοικία σας στην Ελλάδα", γράφουν μεγάλα πλακάτ όχι μόνο στα Αγγλικά αλλά και στα Κινέζικα. Όποιος επενδύει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητο στην Ελλάδα, λαμβάνει άδεια παραμονής και επιπλέον "χρυσή βίζα". Το έγγραφο αυτό δίνει το δικαίωμα ταξιδιών εντός των 25 χωρών Σένγκεν (…) Xιλιάδες αντίστοιχες άδειες παραμονής έχουν ήδη εκδοθεί, δισεκατομμύρια ξένου χρήματος έχουν εισρεύσει στη χώρα (…) H Aθήνα θέλει τώρα να επεκτείνει μάλιστα το πρόγραμμα. Έτσι ακόμη κι όποιος επενδύσει 400.000 ευρώ σε ελληνικές μετοχές ή κρατικά ομόλογα μπορεί να λάβει "χρυσή βίζα". Η προέλευση των χρημάτων και το προφίλ των επενδυτών θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, διαβεβαιώνουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης.»
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος εμφανίζεται επικριτικός. «Τα πολιτικά δικαιώματα δεν πρέπει να γίνουν εμπόρευμα στα κράτη-μέλη» δήλωσε στην Handelsblatt. «Ένα "χρυσό διαβατήριο" φέρνει βρώμικο χρήμα από την πίσω πόρτα», λέει χαρακτηριστικά. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στη διαδικασία επί παραβάσει της Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο σε βάρος της Κύπρου και της Μάλτας για αθέμιτες πρακτικές. «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να εξαπατάται» αναφέρει ο Γκίγκολντ λέγοντας ότι δεν κατανοεί την «επίμονη σιωπή» του Βερολίνου. Τέλος το ρεπορτάζ κλείνει με εκτενείς αναφορές στην Κύπρο και τη Μάλτα, με ειδική μνεία στο κυπριακό «σύστημα παροχής υπηρεσιών» γύρω από τα «χρυσά διαβατήρια» αλλά και στην πολύκροτη υπόθεση του πρώην προέδρου της κυπριακής βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Ν. Μηταράκης: Δεν θεωρούμε «αξιόπιστες» τις αναφορές για pushback
Eκτενή συνέντευξη στην Zeit Online παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. «Είστε ευχαριστημένος με την κατάσταση στο Καρά Τεπέ;» τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι, με τον υπουργό να απαντά: «Αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα ήταν καλύτερα (…) Πληρούμε τώρα τις προϋποθέσεις (σ.σ. της ΕΕ) π.χ. αναφορικά με τις τουαλέτες και τα ντους. Δεν επηρεαστήκαμε τόσο πολύ από τις πρόσφατες έντονες βροχές, επειδή κάναμε πολλά για την προστασία από τις πλημμύρες. Κάναμε τις σκηνές αδιάβροχες και ελπίζουμε ότι θα βγάλουμε καλά τον χειμώνα. Φέτος θα κατασκευάσουμε και ένα νέο προσφυγικό κέντρο μαζί με την ΕΕ.» Σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στην κατασκευή βασικών υποδομών παρά το ότι η Ελλάδα έχει λάβει σχεδόν 3 δις από την ΕΕ από το 2015, ο Ν. Μηταράκης απαντά ότι τα έργα «συντονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Τα ντους και οι τουαλέτες δεν κατασκευάζονται από εμάς αλλά από ΜΚΟ. Η Unicef είναι υπεύθυνη για τις υποδομές υγιεινής».
Ερωτηθείς σε άλλο σημείο αναφορικά με τα φερόμενα pushback στο Αιγαίο, τα οποία προσκρούουν στο διεθνές δίκαιο, και στα οποία έχουν αναφερθεί ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και έχουν ζητήσει διευκρινίσεις το Ευρωκοινοβούλιο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει: «Μια ομάδα εργασίας της Frontex διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν παράνομες πρακτικές. Όπως κάθε χώρα έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Αυτό το κάνουμε βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων και του διεθνούς δικαίου.» Oι δημοσιογράφοι σημειώνουν ωστόσο ότι και η Frontex κατηγορείται για εμπλοκή σε pushback και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε πρόσφατα εξεταστική επιτροπή και ρωτούν στη συνέχεια κατά πόσο πιστεύει ότι τα βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και καταγράφουν αντίστοιχα περιστατικά είναι ψεύτικα. Ο ίδιος αναφέρει: «Τέτοια βίντεο μπορούν πολύ εύκολα να παραποιηθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί είστε τόσο σίγουροι ότι είναι αληθή. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι μια τεράστια, βρώμικη επιχείρηση. Υπάρχουν επίσης ΜΚΟ, εναντίον των οποίων διεξάγεται έρευνα στην Ελλάδα για πιθανή συμμετοχή. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο αντιμετώπισης ισχυρισμών που έγιναν στο Twitter, το Facebook ή οπουδήποτε αλλού (…) Λέω ότι αυτές οι αναφορές δεν είναι για εμάς αξιόπιστες. Αφήνουμε τα πάντα στις αρχές. Δεν είμαι δικαστής.»
«Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια»
Ο Νότης Μηταράκης αναφέρεται σε άλλο σημείο στη στάση της ΕΕ και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια (…) Εάν οι άλλες χώρες τηρούσαν τις υποσχέσεις τους, οι συνθήκες στο Kαρά Τεπέ θα ήταν καλύτερες επειδή δεν θα ήταν τόσο γεμάτο (…) Τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν όλο το βάρος. Κανείς δεν μπορεί να το περιμένει αυτό.» Όσο για τις δικές του μακροπρόθεσμες προτάσεις ο Έλληνας υπουργός αναφέρει: «(…) Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο χώρες που συνορεύουν με εστίες κρίσης. Εκείνες πρέπει να δέχονται πρόσφυγες. Το σύστημα ασύλου δεν προορίζεται για την οικονομική μετανάστευση. Αυτό απαιτεί άλλες νόμιμες οδούς. Δεν θέλω μια απομονωμένη Ευρώπη (…) Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει περισσότερες νόμιμες ευκαιρίες μετανάστευσης και να μην παίζει το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».
DLF: Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε κίνδυνο
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και οι οποίες απειλούν την ύπαρξή του αναφέρεται η γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk. Ο διευθύνων σύμβουλος του ζωολογικού κήπου της Αθήνας Ζαν Ζακ Λεσουέρ ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «τα χρήματα επαρκούν μόνο για έναν μήνα». Όπως σημειώνει το DLF, τα κόστη για τους φροντιστές των ζώων και τις ζωοτροφές «ανέρχονται σε περισσότερα από 200.000 ευρώ τον χρόνο. Επειδή το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκλεισε εξαιτίας της πανδημίας, δεν υπάρχουν έσοδα. Επίσης δεν υπάρχει αρκετή κυβερνητική υποστήριξη σε σύγκριση με άλλους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο Γάλλος Λεσουέρ ίδρυσε τον ζωολογικό κήπο το 2000. Εκεί ζουν 290 είδη σε 20 εκτάρια, από ελέφαντες μέχρι κυνόμυες (σκύλοι των λειμώνων)».