γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το πέρασμα κάτω από τις 750 προκάλεσε τον πειρασμό των θεσμικών με μεγάλες θέσεις, να κινηθούν επιθετικά υπέρ μιας σημαντικής διόρθωσης, για ανασχηματισμό των θέσεων του χαρτοφυλακίου τους με χαμηλότερο κόστος. Επίκεντρο στις πιέσεις αυτή τη βδομάδα ήταν τράπεζες, αλλά σύντομα απλώθηκαν στις μετοχές του 25άρη και πυροδοτήθηκαν την Πέμπτη ρευστοποιήσεις θέσεων παντού. Αλλά είχαμε μια συνεδρίαση πολύ διαφορετική, ακόμα και σε ρυθμούς συναλλαγών, με αντίδραση του μέσου όρου από το νέο χαμηλό μήνα 28 μονάδες! Ο επίπεδο των 720 μονάδων λειτούργησε σαν πραγματικά σκληρός πυθμένας για την τρέχουσα πτώση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προσφορά της χθεσινής εντυπωσιακής διαπραγμάτευσης. Μετά τη βουτιά ως τις 726 μονάδες, η αγορά επέστρεψε σε επίπεδα ψηλότερα από τις 750 σε σύνοδο με τζίρο που αποτύπωσε την εκδήλωση κινήσεων τακτικής από τα ισχυρά χέρια της αγοράς. Οι ξένες αγορές είχαν μια αντίστοιχη πορεία αλλά σε αντίθεση με την Αθήνα το κλείσιμο έγινε αρκετά πιο κάτω από το ανώτερο μέρας υπογραμμίζοντας την επιστροφή των επιφυλάξεων προς το τέλος της διαπραγμάτευσης. Στην Ευρώπη οι επενδυτές κινήθηκαν με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προσδοκίες για τα εμβόλια ενώ στις ΗΠΑ η ανησυχία των επενδυτών επανέκαμψε μετά από τις απροσδόκητες εξελίξεις που υπήρξαν στις πλατφόρμες για την διεκπεραίωση των εντολών των μικροεπενδυτών. Αυτές άνθισαν τις μέρες της καραντίνας και σε συνδυασμό με τα φόρουμ μικροεπενδυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέκτησαν τη δύναμη του καθορισμού της τάσης αρκετών μετοχών προκαλώντας ζημιές στα hedge funds που αντέδρασαν. Έτσι σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές τα futures των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν αρχικά πτώση -0,4% αλλά στις 7:40 δική μας ώρα αυτά για τον S&P500 υποχωρούσαν -1,36% και είναι απίθανο να μην επηρεαστούν οι συναλλαγές στην Ευρώπη σήμερα.
Στην Wall Street η ομάδα των hedge-fund που ειδικεύεται στα στοιχήματα short δέχτηκε μια συντονισμένη επίθεση από μικροεπενδυτές που διοργανώνουν διαδικτυακά φόρουμ όπως το Reddit. Έχασαν μέρος της ισχύος τους αυτά χθες το βράδυ όταν οι πλατφόρμες διαβίβασης εντολών έκοψαν τη μόχλευση και περιόρισαν τις συναλλαγές σε μερικά από τα πιο καυτά ονόματα μετοχών όπως το GameStop και το BlackBerry.
Η αύξηση της μεταβλητότητας έρχεται ακριβώς καθώς η διάθεση εμβολίων COVID-19 αντιμετώπισε πρόβλημα και τις μέρες που τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα αρχίζουν να φαίνονται λιγότερο ρόδινα. Οι επενδυτές εντυπωσιάστηκαν από μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση στις εβδομαδιαίες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από 840.000 και τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέρυσι.
Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων διόγκωσαν επίσης τη διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακοβιομηχάνων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των περιορισμένων διαθέσιμων προμηθειών.
Σε ανάλυση για τις διεθνείς αγορές μετοχών πρόσφατα αναφέραμε, ότι τα στατιστικά της πανδημίας, ειδικά το πλήθος των κρουσμάτων και οι εμβολιασμοί του πληθυσμού των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, έχουν καταστεί πρόδρομος δείκτης για τα χρηματιστήρια. Η σταθερή αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα επουλώσουν την παγκόσμια οικονομία μέσα σε λίγους μήνες, έχει δώσει τη θέση της στην αμφισβήτησή της, μετά από το ξέσπασμα νέων παραλλαγών και προβλημάτων με την κατανομή των εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το θέμα είναι πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρξει ξεπούλημα τόσο βαθύ, όσο αυτό που θα αντιστοιχούσε σε πανικό προ μιας επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αλλά μπορεί να υπάρξει επιβράδυνσή της στο πρώτο εξάμηνο. Οι αγορές δεν βυθίζονται υπολογίσιμα χωρίς σημάδια που να ειδοποιούν ξεκάθαρα για ύφεση, ακόμα περισσότερο τώρα, εν μέσω φρέσκων δεσμεύσεων για διατήρηση της χαλάρωσης νομισματικά και της δημοσιονομικής στήριξης πολιτικά.
Στην Αθήνα ο ΓΔ στις 12:30 είχε πορεία σχήματος W και η τελευταία γραμμή του ήταν ψηλότερη καθώς είχε σταθεί στις 740 μονάδες περίπου με πτώση -0,5%. Ενώ είχε περάσει από τις 726 στις 10:43 και στις 11:16. Ο τζίρος στις 12:40 είχε πιάσει τα 45 εκατ. ευρώ γεγονός που υπογράμμισε το αυξημένο ενδιαφέρον των θεσμικών για σχηματιστεί η κατάλληλη για αυτούς πορεία. Την πρώτη ώρα ήταν 25 εκατ. ευρώ και ως τότε ο ΓΔ πρόλαβε να προσκρούσει στις 726 μονάδες και να βρεθεί στις 730. Η κεφαλαιοποίηση πέρασε ακόμα και κάτω από τα 50 δις ευρώ, με μόνο τότε ανοδικό blue chip τον ΟΤΕ. Στις 11:54 επέστρεψε άνω των 50 δις και ο ΓΔ στις 736 μονάδες με απώλειες -1% μικρότερες των ευρωπαϊκών δεικτών. Στις 12:46 είχαμε το πέρασμα σε θετικό πεδίο αποφασιστικά, που το προσέφεραν τα κέρδη του “αδύναμου κρίκου” στον 25άρη, μαζί με αυτά των ΟΤΕ ΜΥΤΙΛ και ΑΔΜΗΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των ξένων θεσμικών να υπερασπιστούν, από ένα σημείο και μετά, τις αποτιμήσεις των Τραπεζικών μετοχών. Την ημέρα που τα μακροοικονομικά δεδομένα για το ΑΕΠ των ΗΠΑ έδειξαν πως η οικονομική ύφεση το 2020 ήταν η χειρότερη στα τελευταία 74 χρόνια, οι επενδυτές αποφάσισαν να επιστρέψουν στο μετοχικό ρίσκο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη στη Wall Street αφού στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Μεικτές εντυπώσεις άφησαν τα εταιρικά αποτελέσματα καθώς η Apple ανακοίνωσε ρεκόρ εσόδων 111,4 δις δολαρίων αυξημένα κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Tesla γνωστοποίησε κατώτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη στα 80 σεντς ανά μετοχή έναντι 1,02 δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,99% ή 300,19 μονάδες, στις 30.603,36, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,98% στις 3.787,38 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,50% στις 13.337,16 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+5,8%) και Intel Corp. (+4,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,7%) και 3M Co. (-1,7%). Η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας επέφερε νέο πλήγμα στην αγορά εργασίας και περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες. Επιπλέον, στις 847.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 875.000.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1% στα 52,34 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4%. Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,053%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών διολίσθησε στις -15,5 μονάδες από -13,8 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Επιπλέον, κατά 1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με προσωρινή έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Το ποσοστό σηματοδοτεί αύξηση από τον προηγούμενο μήνα, όταν ήταν στο -0,3%.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) του 2020, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εννέα τράπεζες της ευρωζώνης, αξιοποιώντας το περιθώριο που έδωσαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέληξαν να απομυζούν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,10% στις 403,39 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,63% στις 6.526,15 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,33% στις 13.665,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,93% στις 5.510,52 μονάδες.
ΧΑ
Η απότομη επιστροφή στο ρίσκο διεθνώς έκανε το +1,45% με τις τράπεζες στο τιμόνι
Την διαπραγμάτευση σφράγισε η δραματική αλλαγή στην υπεροχής της προσφοράς που επικράτησε στην πρώτη ώρα ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, σε συντονισμό με την πορεία των ευρωπαϊκών οι συναλλαγές συνέχισαν απρόσκοπτα ανοδικά. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 97 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν για την ημερήσια πτώση τους σε μέρα επιλεκτικής επιστροφής της ζήτησης οι ΑΡΑΙΓ -3,45%, ΜΠΕΛΑ -1,61%, ΦΡΛΚ -1,30% και η ΟΠΑΠ -0,80%. Ενώ στον αντίποδα, με κέρδη πάνω από +2%, έκλεισαν, εκτός των τραπεζικών μετοχών του 25άρη, οι ΑΔΜΗΕ +2,49%, ΕΧΑΕ +2,43%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,28% και ΜΥΤΙΛ +2,16%, τα υπόλοιπα επτά blue chip με κέρδη είχαν άνοδο κάτω του +1,10%.
Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική δύο κατευθύνσεων. Στο πρώτο μέρος από την υπεροχή της προσφοράς μετοχών έναντι της ζήτησης, εμφανίστηκε πτώση που έστειλε τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 726,0 μονάδες στις 10:43 και αντέδρασαν για λίγο αλλά από τις 11:17 ως τις 16:38 κινήθηκε με σταθερή ανοδική κλίση προς τις 755 μονάδες. Ο μέσος όρος μετά κινήθηκε πλάγια πτωτικά ως τις 17:00. Κρατήθηκε σε θετικό πεδίο αν και άνοιξε στις 738,5 με πτωτικό χάσμα 4,94 μονάδες και χτύπησε σε 13 λεπτά τις 726,02 που ήταν το κατώτερο μέρας. Η μετατροπή της πτωτικής δυναμικής σε σαφώς ανοδική, οδήγησε τον μέσο όρο, μετά τις 12:43, σε θετικό πεδίο και στις 17:00 σταμάτησε στα επίπεδα των 753 μονάδων.
Η αγορά έκλεισε με άνοδο +1,40% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος απώλειες -3,16% και κατόπιν κέρδη που ήταν διαρκώς μεγαλύτερα από των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 754,25 μονάδες, δηλαδή 34,23 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Υπήρξε ένα διάστημα με πλάγια πορεία των τιμών από τις 12:42 ως τις 14:12 μεταξύ 742 και 747 μονάδων.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 738,55 με πτωτικό χάσμα (4,94 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (743,49), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά με πτωτική
τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησαν μετά την έναρξη οι ρευστοποιήσεις με οδηγό τις εντολές για τις τράπεζες και σχεδόν όλες τις μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:43 και ήταν οι 720,02 από 740,61 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 16:38 και ήταν οι 756,01 από 769,59 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για ανάκτηση των απωλειών που έγιναν πρόσφατα με εντολές αγοράς για μεγάλη ομάδα εκ των μετοχών του 25άρη, ενώ στα τραπεζικά blue chip η άνοδος διέφερε ανά μετοχή.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική στο πρώτο μέρος που ήταν αρχικά παράγωγο ανησυχίας αλλά μετά από δοκιμασίες και αναταράξεις σε αρνητικό πεδίο επικράτησε σαφής και κλιμακούμενη άνοδος για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 1,76 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 8 από τα blue chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 51,210 από 50,627 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζικών λίγες μετοχές από τα blue chip ήτοι ΑΔΜΗΕ +2,49%, ΕΧΑΕ +2,43%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,28% και ΜΥΤΙΛ +2,16%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου, με πτώση μεγαλύτερη του -1% οι ΑΡΑΙΓ -3,45%, ΜΠΕΛΑ -1,61%, και ΦΡΛΚ -1,30%.
Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,848 από 1,192 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ.
Η δε εμφάνιση μεγάλων κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ζήτησης για ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διατηρήθηκε στο 0,680% από 0,671% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,06%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +9,18% από -7,04%, την ΕΤΕ στο +10,99% από -8,23%, ΕΥΡΩΒ στο +3,42% από -4,67% και την ΠΕΙΡ στο +3,37% από -4,12%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +1,10% από -2,62%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 2) έναντι των καθοδικών (7 από 23) και δύο ΣΑΡ ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,45% οδηγήθηκε στις 754,25 από 743,49 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1973,37 από 1764,00 με άνοδο +1,67%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,789 από 74,752 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,848 από 1,192 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 75 από 15, των καθοδικών 31 από 96 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 17 από 15.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
H διάθεση των traders για τη βραχυπρόθεσμη τάση φαίνεται στα ΣΜΕ Μαρτίου
Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος, αλλά του προσέδωσαν κέρδη στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 8,87 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 29,37 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:43 και ήταν οι 1718,82 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1800,35, εμφανίστηκε στις 16:38. Το κλείσιμο στις 1793,37 από 1764,00 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 16,608 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1652 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1800,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1717,00, με τελευταίες πράξεις στις 1788,00 από 1764,00 και ανήλθαν σε 4036 από 3950 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε υψηλότερο ενδιαφέρον για την σειρά Μαρτίου με 145 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1793,00 μονάδες και κατώτερο τις 1720,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1793,00 από 1752,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 261 από 184 τα ανοικτά συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 53 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1750 ως τις 1875 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 27 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1725 ως τις 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1650 ως τις 1825 μονάδες σποραδικά.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΕΤΕ με 28683 συμβόλαια λήξης Μαρτίου, της ΑΛΦΑ με 36597, της ΕΥΡΩΒ με 7885, της ΠΕΙΡ με 8714, της ΔΕΗ με 1174, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 1174, και της ΜΥΤΙΛ με 636 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 20.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 10.000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 5200 για ΒΙΟ, στα 5000 για ΠΕΙΡ, στα 4900 για ΟΤΕ, στα 2400 για ΜΟΗ, στα 2200 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 1700 για ΣΕΝΕΡ, στα 1700 για ΕΛΠΕ, στα 1300 για ΟΠΑΠ, στα 1300 για ΔΕΗ στα 1300 για TITC, και 500 συμβόλαια για ΕΕΕ.
Η πτώση του πρώτου μέρους που έφερε δυο φορές την επαφή του ΓΔ με τις 726 μονάδες συνοδεύτηκε από υψηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Στο πρώτο ημίωρο με την εγγραφή του χαμηλού μέρας ο τζίρος ήταν 14,3 εκατ. ευρώ και στην πρώτη ώρα είχε επαναλάβει το πέρασμα από τις 726, ορίζοντας διπλό πυθμένα για τη μέρα και τον μήνα και ο τζίρος έπιασε τα 25 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο την άνοδο του τζίρου τελικά στα 98 εκατ. γίνεται σαφές πως οι μεγάλοι όγκοι στην έναρξη έγιναν για να δοκιμαστούν τα όρια των αντοχών των ισχυρών θεσμικών με το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή την εμφάνιση αντίδρασης, ικανής να ωθήσει κατόπιν την αγορά ψηλότερα από την πρόσφατα απολεσθείσα στήριξη στις 750 μονάδες.
Οι εγχώριοι αναλυτές σχολίασαν ποικιλότροπα. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Παρόλο που μεσολαβεί εάν δύσκολο τρίμηνο μπροστά μας, είναι βέβαιο ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν βελτιωθεί και σε συνδυασμό με τις ελκυστικότερες πλέον αποτιμήσεις, αναμένουμε οι πιέσεις να τεθούν υπό έλεγχο. Αξιολογούμε κατά περίπτωση την ενδυνάμωση των θέσεών μας, στην περιοχή κάτω των 740 μονάδων ΓΔΧΑ”.
Η Merit Sec. ανέφερε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 784 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 730 και 709 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 750 - 760 μονάδες. Ο Υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως στη δεύτερη φάση του προγράμματος ‘Ηρακλής’ θα ενταχθούν τιτλοποιήσεις έως και €35δισ., δηλαδή σχεδόν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν απομείνει. Η Κυβέρνηση αξιολογεί την πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία bad bank και είναι ανοιχτή, αρκεί να ικανοποιεί τέσσερις προϋποθέσεις: 1) δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τον Έλληνα Φορολογούμενο, 2) δεν θα πρέπει να επιβαρύνει υπέρμετρα την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών, 3) θα πρέπει να συνάδει µε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που διέπει τους κανόνες των Κρατικών ενισχύσεων και 4) θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το πρόγραμμα ‘Ηρακλής”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η Ελληνική Αγορά διόρθωσε με “σπασμένα τα φρένα” τεστάροντας το πολύ σημαντικό επίπεδο των 750 μονάδων, που ουσιαστικά είναι και εβδομαδιαίο “stop” για τις μεσοπρόθεσμες θέσεις που έχουν στοιχηματίσει στην συνέχεια της ανόδου.
Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάποιος την Αγορά, θα πρέπει να ξεχωρίσει πρώτα αν κινείται τελείως κερδοσκοπικά, ή με βάση μία συγκεκριμένη στρατηγική. Όταν εκ των προτέρων αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, το τι κάνει η Αγορά μέρα με την μέρα είναι μικρής σημασίας.
Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 και τις 469 μονάδες, μέχρι και τις 827 του φετινού Ιανουαρίου, τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη ήταν της τάξης του 77%! Είναι λογικό η κίνηση να μην είναι μόνο ανοδική, αλλά να έχει και διορθώσεις, καθώς υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα οι πτώσεις να είναι πολύ πιο γρήγορες από τις ανόδους.
Τεχνικά, η Αγορά μας έδωσε σήμα πώλησης έγκαιρα και φυσικά όχι στα υψηλά, κάτι που θα μπορούσε να μας προφυλάξει, έστω και εν μέρει, στο χαρτοφυλάκιό μας. Αν κάποιος κινείται με βάση μεγαλύτερους χρόνους, θα καταλάβει ότι η Αγορά δεν έχει πάθει τίποτα, σε σχέση με την μεγάλη εικόνα. Σε μία τέτοια κίνηση, ή αφήνουμε την ίδια την Αγορά να μας δείξει που ισορροπεί, ή διαχειριζόμαστε τη θέση μας στην πτώση στους τίτλους που μας ενδιαφέρουν, όπως αντίστοιχα θα έπρεπε να είχαμε κάνει και στα ψηλά.
Δεν μπορεί κάποιος πριν από μερικές μέρες να ήθελε να επενδύσει και να περίμενε διόρθωση, αλλά σήμερα που αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, να περιμένει ότι η Αγορά θα καταρρεύσει. Η αλήθεια είναι ότι οι Επενδυτές κινούνται ως επί το πλείστον με την ψυχολογία της μάζας και τις περισσότερες φορές με χρονοκαθυστέρηση. Όμως από την άλλη έτσι λειτουργούν οι Αγορές.
Σίγουρα θα επιθυμούσαμε η Παρασκευή να μας βρει με το 750 μπροστά για να μην επιδεινωθεί η εικόνα σε εβδομαδιαία βάση. Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι ακόμα και να χαθεί το συγκεκριμένο επίπεδο, θα έχουμε αρκετές ευκαιρίες να ξανασκεφτούμε την όποια μας κίνηση. Ο Τραπεζικός δείκτης για ακόμα μία φορά επιβαρύνει την Αγορά, καθώς κινείται χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και δίχως να μπορεί να αποτιμηθεί, έως ότου βρεθούν οι πολυπόθητες λύσεις. Ουσιαστικά αν αύριο κλείσει πάνω από το 750 ο ΓΔ και ο Τραπεζικός πάνω από το 448, διασώζεται το εβδομαδιαίο. Άλλωστε το Χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος και όχι 100αρι. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει με 100αρι πλανάται.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν αρχικά σήμερα Παρασκευή 29/1, αλλά το κλίμα ανατράπηκε και με κάθοδο κατευθύνονται για την πιο απότομη εβδομαδιαία απώλεια τους σε μήνες, καθώς η μείωση της ρευστότητας στην Κίνα και η φρενίτιδα από τις κινήσεις των μικροεπενδυτών της Wall Street προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,9%, αλλά στις 8:15 δική μας ώρα υποχωρεί -0,95% και κατευθύνεται για εβδομαδιαία απώλεια της τάξης του 4%, η πιο έντονη πτώση από τον Σεπτέμβριο.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σταθερός τις πρώτες ώρες αλλά στις 8:15 δική μας ώρα υποχωρεί -1,89%. Συνεπώς σημείωσε την πρώτη εβδομαδιαία απώλεια του 2021, έχοντας υποχωρήσει 3,0% από την περασμένη Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα παρείχε 100 δισεκατομμύρια γιουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα την Παρασκευή μετά από μια εβδομάδα απορρόφησης ρευστότητας που έβαλε τους επενδυτές σε σκέψεις σχετικά με το εάν το υποστηρικτικό περιβάλλον πολιτικής θα μπορούσε να αλλάξει.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ άνοιξε 1% υψηλότερα αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο -0,85% και ο Shanghai Composite αυξήθηκε +0,6%, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο -1,16% και οι δύο είναι σε πορεία για εβδομαδιαίες απώλειες περίπου -3%.