Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2007 16:06

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αζέρος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Χεϊντάρ Μπαμπάγεφ, κατά τη σύνοδο της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, όπου επιβεβαιώθηκε η στενή ενεργειακή συμμαχία της χώρας μας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, ο οποίος θα τροφοδοτείται με αζερικό αέριο και θα εγκαινιαστεί τους προσεχείς μήνες από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Ο αγωγός αυτός αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της βασικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, η οποία αποτελεί και πολιτική της Ελλάδος, για διαφοροποίηση των πηγών, των οδών και των μορφών ενέργειας», είπε ο κ. Στυλιανίδης ενώ αναφερόμενος στη μελλοντική συνεργασία, τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο προμηθευτή πετρελαίου και ενδεχομένως- αν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες- και φυσικού αερίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωση κοινών επιχειρηματικών αποστολών και στις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των κατασκευών και του τουρισμού.

Ο Αζέρος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ο οποίος έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Δ. Σιούφα, χαρακτήρισε «απεριόριστες» τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών.

«Παίρνουμε πολλή δουλειά για το σπίτι», είπε, αναφερόμενος στις «πολύ εποικοδομητικές ελληνικές προτάσεις για τετραμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας-Αζερμπαϊτζάν» καθώς και στο σχέδιο μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μελλοντική απ’ ευθείας ενεργειακή συνεργασία με το Μπακού.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα