Η North Asset Management για την ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2007 14:01
UPD:14:09

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ υπέβαλαν την Τρίτη 3 Ιουλίου 2007 έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενοι σε δραστηριότητες του κ. Γιώργου Παπαμαρκάκη, εκπροσώπου της North Asset Management.

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι στενό συγγενικό του πρόσωπο διατηρεί φιλική σχέση με τον Γιώργο Παπαμαρκάκη.

Σε σχέση με την ερώτηση αυτή, η North Asset Management σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει τα εξής:

«Α. North Real Estate Opportunities Fund Ltd:

- Η North Asset Management («North») διαχείριζεται την North Real Estate Opportunities Fund («Fund»), η οποία εισήχθη στις 16 Αυγούστου 2006 στην Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά (ΑΙΜ) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το Fund δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης ακινήτων αποκλειστικά σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Στις 16 Μαρτίου 2007 έλαβε προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης («ΕΒRD») για μετοχική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο του Fund, και όχι για χρηματοδότηση όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών.

- Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πρώτη επένδυση της ΕΒRD στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης εταιρίας ακινήτων, εξέλιξη που αποτελεί μεγάλη τιμή για τη North και για την δραστηριότητά της. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε πέρα από το στάδιο της προέγκρισης, δεδομένου ότι η North ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒRD σχετικά με εκκρεμή υπόθεση στην Ελλάδα αναφορικά με το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου και αναδοχής της JP Morgan.

- Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είναι ένα από τα 63 μέλη που συμμετέχουν ex officio στο συμβούλιο κυβερνητών της Τράπεζας, και όχι στο διοικητικό συμβούλιο αυτής, όπως λανθασμένα αναφέρεται. Η συμμετοχή του αυτή ουδεμία σχέση έχει με την προέγκριση της μετοχικής επένδυσης της Τράπεζας ούτε με την αναβολή αυτής. Οποιαδήποτε τέτοια αναφορά προσβάλει την ακεραιότητα της ΕΒRD.

- Η αναφορά ότι «ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης φέρεται να διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Παπαμαρκάκη, αφού άλλωστε και στενό συγγενικό του πρόσωπο πρώτου βαθμού ασχολείται και αυτό με τα ακίνητα» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Β. «Από τα δομημένα ομόλογα στις δομημένες πολυκατοικίες»:

- Οποιαδήποτε αναφορά σε δραστηριότητες του κ. Γ. Παπαμαρκάκη στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ψευδής. Η North και ο εκπρόσωπός της κ. Γ. Παπαμαρκάκης ουδέποτε έχουν ασχοληθεί με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και ιδίως με εταιρία που ανεγείρει συγκρότημα διαμερισμάτων στο Ν. Ψυχικό.

Γ. «Εξαγορά προβληματικής κατασκευαστικής εταιρίας με σκοπό την επέλαση στα φιλέτα των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα)»:

- Η North είχε εξετάσει την δυνατότητα συμμετοχής της, ως στρατηγικός επενδυτής, στο μετοχικό κεφάλαιο κατασκευαστικής εταιρίας της Θεσσαλονίκης. Λόγω, όμως, της διαγραφής των μετοχών της εν λόγω εταιρίας από το Χρηματιστήριο, η επενδυτική επιτροπή της North απέρριψε τη συμμετοχή της. Η North ενημέρωσε σχετικά την εταιρία στις 30 Μαρτίου 2007.

- Η North δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Δ. Γενικές κατηγορίες:

- Αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών ότι «ο κ. Παπαμαρκάκης.... αρνήθηκε να λογοδοτήσει στην αρμόδια Επιτροπή και προέβη σε πρωτοφανή προσβολή της Βουλής και του ελληνικού λαού». Στις 21 Μαΐου 2007, ο κ. Παπαμαρκάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Θεόδωρο Σκρέκα ότι αδυνατεί να παραστεί στη Βουλή ώστε να παράσχει πληροφορίες για το σύνθετο ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο και αναδέχθηκε η JP Morgan, δεδομένου ότι είχε κληθεί και εξεταστεί ενόρκως για το θέμα αυτό από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής του άρθρου 7 του Ν. 3424/2005 την 17η Μαϊου 2007.

- Η αδυναμία του να παραστεί στη Βουλή καθόλου δεν σημαίνει προσβολή της Βουλής και του ελληνικού λαού, αντιθέτως μάλιστα, καταδεικνύει τον σεβασμό του στον απόρρητο χαρακτήρα της διαδικασίας της οποίας εξετάστηκε ως μάρτυρας. Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος της North Asset Management, Γενικός Διευθυντής κ. Louis Plowden-Wardlaw παρέστη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στις 12 Ιουνίου 2007, παρέχοντας επαρκείς πληροφορίες, με σκοπό την ενημέρωση των μελών της.

- Αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών ότι ο κ. Παπαμαρκάκης ανέμενε την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία ώστε να ενισχύσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο κ. Παπαμαρκάκης έχει διαγράψει μια μακρόχρονη, διεθνή, επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού και από το 2002 συμμετέχει στη North με έδρα το Λονδίνο. Η επιτυχία του αυτή ουδεμία σχέση έχει με πολιτικές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και οποιοσδήποτε σχετικός ισχυρισμός είναι αναληθής και κακοήθης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα