Danone: Εξαγοράζει τη Numico προς 12,3 δισ. ευρώ

Και αποκτά το 40% της αγοράς βρεφικών τροφών της Ευρώπης
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 10:44

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ εξαγορά, ύψους 12,3 δισ. ευρώ (16,8 δισ. δολ.) για την απόκτηση της ολλανδικής εταιρείας παραγωγής βρεφικών τροφών Royal Numico NV, αποκάλυψε η Groupe Danone SA, έξι ημέρες μετά τη συμφωνία πώλησης του σκέλους των μπισκότων της στην Kraft Foods Inc.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Danone, Frank Riboud, είπε ότι η εταιρεία θα καταβάλει 55 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Numico, της οποίας τα σήματα Cow & Gate και Nutricia έχουν το 40% του μεριδίου αγοράς παιδικών τροφών στην Ευρώπη. Η προσφορά είναι 38% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της Numico την εβδομάδα που πέρασε.

Η εξαγορά του Riboud και η πώληση του σκέλους μπισκότων ύψους 5,3 δισ. ευρώ, δείχνει ότι η Danone επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις θρεπτικές τροφές που είναι πιο κερδοφόρες από το νερό της Evian και τα σήματα γιαουρτιού που παράγει. Οι αναλυτές λένε ότι οι συμφωνίες αυτές ενδέχεται να αποτελούν μέρος ενός σχεδίου απόκρουσης προσφοράς εξαγοράς, μετά τις εικασίες ότι η PepsiCo Inc. σχεδίαζε την εξαγορά της Danone.

Οι μετοχές της Numico σημείωσαν άνοδο 4,55 ευρώ, ποσοστό 11%, φθάνοντας χθες στα 44,50 ευρώ η μία στο Αμστερνταμ, και στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους κατά το μέσον της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Danone, υποχώρησαν 2,02 ευρώ, ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 59,48 ευρώ η μία στο Παρίσι, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο.

Πέρυσι τα καθαρά κέρδη της Numico αυξήθηκαν 2%, φθάνοντας στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ η Danone είχε κέρδη 1,35 δισ. ευρώ, 7,5% λιγότερα από τα αντίστοιχα που πραγματοποίησε το 2005. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Numico σημείωσαν διπλάσια άνοδο τα τρία τελευταία χρόνια μετά την πώληση των μη κερδοφόρων τμημάτων της με βιταμίνες, για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της θρεπτικές τροφές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα