Έξτρα... μπόνους για «κλειστούς» ΚΑΔ

Ποιες θα είναι οι αυξημένες ενισχύσεις μέσω της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 11:43
UPD:11:45
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Ειδική προσαρμογή της τελευταίας στιγμής στην 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ενισχύσει περισσότερο τις επιχειρήσεις που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και μετά τις 18 Ιανουαρίου, μεταξύ των οποίων είναι και ο κλάδος της εστίασης.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι η προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και ότι «οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη».

Το ποια θα είναι η πρόσθετη παροχή που θα ισχύσει για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα αποφασιστεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση όσον αφορά το ποσοστό του «κουρέματος» (δηλαδή το 50% επί του ποσού που θα αποδοθεί θα είναι κοινό για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις), ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον υπολογισμό του ποσού που θα δικαιούται τελικώς η κάθε πληττόμενη επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος που θα επιλεγεί θα έχει υψηλότερους συντελεστές βαρύτητας και θα αυξάνει το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, σε σχέση με τους κλάδους που άνοιξαν.

Πρόσθετη βοήθεια

Μετά την απόφαση για μηδενικό ενοίκιο και κατά τον μήνα Φεβρουάριο, στόχος είναι να δοθεί μια πρόσθετη βοήθεια στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για αρκετές εβδομάδες ακόμη. Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να ανήκουν η εστίαση, οι καφετέριες, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που εξακολουθούν να μην έχουν έσοδα (ή να έχουν περιορισμένα έσοδα, όπως συμβαίνει για την εστίαση που λειτουργεί αποκλειστικά με το delivery ή το take away). Με την πρόσθετη διευκόλυνση για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα καλυφθεί σημαντικό μέρος των απωλειών για την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ αντίστοιχη «διευκόλυνση» αναμένεται να ισχύσει και στην 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία και θα καλύψει τις ζημιές για το πρώτο δίμηνο του 2021.

Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με την κυβέρνηση, από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες το μόνο που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στα πρακτορεία απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι, ενώ η επαναλειτουργία τους εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και για την πληρωμή των λογαριασμών από ανθρώπους που συνωστίζονται στις τράπεζες καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Πάντως, το σενάριο επαναλειτουργίας των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, που θα συζητηθεί σήμερα, προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες: είσοδος ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός του καταστήματος, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να επιτραπεί μόνο με ραντεβού. Να σημειωθεί, πάντως, πως το ότι θα τεθεί το θέμα στην επιτροπή δεν σημαίνει ότι θα αποφασιστεί και η επαναλειτουργία.

Μεταθέσεις

Για τα χιονοδρομικά κέντρα, το ενδεχόμενο άμεσου ανοίγματος απομακρύνεται, καθώς χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα για τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί μια απόφαση η οποία προϋποθέτει και το να επιτραπούν οι μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό. Σε αυτή τη φάση κρίνεται πρώιμο το να επιτραπεί η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, καθώς υπάρχει κίνδυνος αύξησης της διασποράς και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων.

Η συζήτηση για την επαναλειτουργία της εστίασης μετατίθεται για αρκετές εβδομάδες αργότερα. Μάλιστα, για το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων περί ανοίγματος μόνο σε εξωτερικούς χώρους, οι επαγγελματίες του κλάδου διατυπώνουν έντονο προβληματισμό, καθώς μέσα στον χειμώνα δεν είναι διασφαλισμένο το αν η επαναλειτουργία θα έχει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα ή όχι. Δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να χαθεί και ολόκληρος ο Φεβρουάριος, άνοιξε ήδη η συζήτηση για πρόσθετη ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα παραμείνουν κλειστές και τις επόμενες εβδομάδες.

Η προετοιμασία της τελικής απόφασης για την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει ήδη ολοκληρωθεί και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δημοσιευτεί η απόφαση. Θα υπάρξει μόνο μια απλή αίτηση από τις περίπου 730.000 επιχειρήσεις από όπου θα προκύψει ότι πληρούν τα κριτήρια και ο στόχος είναι οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σταϊκούρας: Δεν θα λάβουν όλοι οι αιτούντες

«Είχαμε πάνω από 700 χιλιάδες αιτήσεις, δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί τελικά θα είναι δικαιούχοι γιατί μπορεί κάποιοι να μην έχουνε μείωση τζίρου ή να μην είχανε τζίρο αναφοράς αυτόν που βάλαμε στον νόμο.

Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται, προσδοκούμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά στους δικαιούχους και προβλέπουμε τον Μάρτιο 6η επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 90,1 και ερωτώμενος για την εστίαση, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Aυτό το οποίο προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση που κάναμε, ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση γιατί πράγματι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί, αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται».

Σχετικά με την προοπτική να υπάρξουν μειώσεις των ενοικίων και τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για τον Μάρτιο, γι’ αυτό το θέμα θα θέλαμε να δούμε ποιοι κλάδοι θα λειτουργούν τον Φεβρουάριο. Το αφήνω ανοιχτό, αλλά αν ένα μαγαζί έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο και συνεχίζει να λειτουργεί καλά και τον Φεβρουάριο θα αρχίζουμε να περιορίζουμε κάποιες βοήθειες προς την επιχείρηση γιατί αρχίζει να πατάει στα πόδια της και θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει τον Ιανουάριο και μπορεί να μην ανοίξουν τον Φεβρουάριο».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την πανδημία, ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι «έχει γίνει σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των οποίων είναι τώρα στα 32,5 δισ. ευρώ και πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια που έχουν επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα