Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Ψηλά παραμένει η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ως τουριστικός προορισμός, την ίδια στιγμή που η διάθεση για ταξίδια αυξάνεται, σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες, ενώ παράλληλα κερδίζει έδαφος η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός με άρθρο του στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing «δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο.
Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό».
Υπενθυμίζεται ότι και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) παρότρυνε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού, ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον Covid-19, με το οποίο θα μπορούν όσοι έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ.
Ευοίωνες εκτιμήσεις
Πάντως, όσο η νέα χρονιά προχωρεί, οι εμβολιασμοί αυξάνονται και η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει, τόσο κυριαρχεί η αίσθηση ότι μια ικανοποιητική τουριστική ανάκαμψη είναι δυνατή. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας των οργανισμών ITB Berlin NOW και Statista, σύμφωνα με το οποίο τα παγκόσμια τουριστικά έσοδα για το 2021 θα αυξηθούν κατά 50% σε σύγκριση με το 2020.
Η παγκόσμια αγορά τουρισμού και ταξιδίων αναμένεται να κάνει νέο ρεκόρ εσόδων από το 2023, σημειώνουν οι δύο εταιρείες και επισημαίνουν ότι οι ειδικοί της βιομηχανίας και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, όπως η TUI, αναμένουν ότι η αγορά θα ανακάμψει γρήγορα, αν και προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες (π.χ. τάσεις εμβολιασμού, περιοδικά lockdown, κ.λπ.).
Οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να καλύψουν το κενό των χαμένων ταξιδιών το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι δύο οργανισμοί. Αυτήν τη διάθεση αποτυπώνει και η κυλιόμενη έρευνα της European Τravel Commission (ETC) για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων γύρω από τα ταξίδια. Το 52% των ερωτώμενων δηλώνει στην έρευνα του Δεκεμβρίου 2020 ότι σχεδιάζει ένα ταξίδι το επόμενο εξάμηνο, ένα ποσοστό 5% αυξημένο σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2020.
Στην ίδια έρευνα η Ελλάδα επανέρχεται στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων, πίσω από τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, των Ευρωπαίων ως προορισμός μετά την πτώση της τον Νοέμβριο στην πέμπτη θέση.
Ε.Ε.: Νωρίς για πιστοποιητικό
Θετική σε γενικές γραμμές, αλλά με αστερίσκους από Γερμανία και Γαλλία, ήταν η ανταπόκριση πολλών Ευρωπαίων ηγετών στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εισαγωγή ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού των πολιτών κατά το κορονοϊού.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών έγινε σε βαρύ κλίμα εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες με το δεύτερο ή ακόμη και το τρίτο κύμα της πανδημίας σε ορισμένες χώρες και ειδικότερα τον μεταλλαγμένο βρετανικό ιό, ο οποίος μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Την ανησυχία ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό η παρέμβαση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μίχαλ Μάρτιν στην αρχή της συνεδρίασης, ο οποίος συνέστησε στους ομολόγους να κάνουν πολύ προσεκτικές συζητήσεις σε σχέση με την άρση των μέτρων, γιατί η κυβέρνησή του το επιχείρησε πριν από τα Χριστούγεννα με αποτέλεσμα η κατάσταση στη χώρα του σήμερα να είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «27» αποφάσισαν να αποθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν τουριστικά ταξίδια τουλάχιστον από τώρα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο πληροφόρησε χθες τους ομολόγους του ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τα ταξίδια κυρίως την περίοδο 15-20 Φεβρουαρίου που είναι οι διακοπές της περιόδου των Αποκριών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η Άγκελα Μέρκελ.
Αναφορικά με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ενστάσεις διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η Άγκελα Μέρκελ. Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για την έγκριση του πιστοποιητικού και πως θα πρέπει πρώτα να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι από ταξίδια. Ωστόσο και ο κ. Μακρόν δεν τάχθηκε κατά, αλλά είπε χθες ότι είναι ακόμη νωρίς για μια τέτοια απόφαση. Και οι Γερμανοί έδειξαν να συμμερίζονται τη γαλλική θέση.
Αντίθετα, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές ήταν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία.