Ahorro Corporacion: Στροφή στις ΗΠΑ για την πώληση ισπανικών ομολόγων

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 13:04

ΣΤΡΟΦΗ σε επενδυτές στις ΗΠΑ κάνει η Ahorro Corporacion Financiera SV, ο επενδυτικός όμιλος που ανήκει 43 ισπανικές τράπεζες καταθέσεων, καθώς η συρρίκνωση της αγοράς ακινήτων καθιστά δυσκολότερη την πώληση ομολόγων υποθηκών στην Ευρώπη.

Η Ahorro Corporacion σχεδιάζει την πώληση ομολόγων με εγγύηση δανείων κατοικιών ύψους τουλάχιστον 2 δισ. δολ., τη μεγαλύτερη προσφορά σε δολάρια των λεγόμενων καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) από την Ισπανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής κεφαλαιαγορών του ομίλου στη Μαδρίτη. Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, σχεδιάζει την πρώτη πώληση καλυμμένων ομολόγων στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας κρατικά δάνεια ως εγγύηση αντί ελλείμματος 1,5 δισ. δολ. σύμφωνα με σχετική έκθεση της Moody's Investors Service στις 6 Ιουλίου.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις πωλήσεις καλυμμένων ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια στα επίπεδα ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ (89 δισ. δολ.) το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Societe Generale SA. Φέτος, καθώς η αγορά κατοικιών αναπτύσσεται με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας, η ζήτηση των επενδυτών για αξίες μειώνεται, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα και ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να στρέψουν το βλέμμα τους σε αγορές εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Societe Generale οι ισπανικές τράπεζες είναι πιθανόν να μειώσουν τις πωλήσεις καλυμμένων ομολόγων κατά περίπου 15% φέτος, στα 55 δισ. ευρώ.

Η πώληση καλυμμένων ομολόγων της Ahorro Corporacion θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε δολάρια εκτός Ευρώπης, μετά την αντίστοιχη στην οποία προχώρησε η HBOS Plc, η μεγαλύτερη δανείστρια κατόπιν υποθήκης στη Βρετανία, για ομόλογα δεκαετούς διάρκειας 3 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα