Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης

Πτώση 1,2% στο δείκτη FTSEurofirst 300
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 00:01

ΤΟ «ΒΑΡΥ» κλίμα στην αγορά στέγης των ΗΠΑ φαίνεται να επισκιάζει τις προοπτικές κερδοφορίας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ενώ τα προβλήματα στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης του πληθωρισμού υπό έλεγχο, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές. Η μετοχή της JP Morgan ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους τόσο του Dow Jones όσο και του S&P 500, χάνοντας 1,8% της αξίας της.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές έπεσαν από τα ψηλά στα χαμηλά, παρουσιάζοντας έντονη διακύμανση, αφού από τα υψηλά εξίμισι ετών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας, παρασυρόμενες από τις τράπεζες και τον τομέα εξόρυξης μετάλλων, καθώς οι προειδοποιήσεις από αμερικανικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Sears, ανησύχησαν τους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,2%, στις 1.606,9 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιουλίου, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τις 1.630,96 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2000. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 1,2%, ενώ ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησαν 1,4% αντίστοιχα.

Οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης, εν μέσω υποχώρησης των τιμών βασικών μετάλλων, μετά την είδηση ότι η BHP Billiton βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, για να ενώσει τις δυνάμεις της και να υποβάλει προσφορά ύψους 40 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας αλουμινίου Alcoa. Η μετοχή της BHP έχασε 3,9% της αξίας της.

Μεγάλος μέρος των ανησυχιών έγκειται στις εξελίξεις στην αγορά χρέους, καθώς εντείνονται οι αμφιβολίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις προοπτικές της Ευρώπης, αφού αναμένουν θετικά εταιρικά αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις της περιοχής. «Η σχέση τιμής/κέρδους είναι χαμηλότερη στην Ευρώπη συγκριτικά με άλλες αγορές μετοχών», επισημαίνει αναλυτής της Cazeove, προσθέτοντας ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται σε επίπεδα 13,8 φορές πάνω από τα κέρδη 12μήνου συγκριτικά με τη σχέση 16 στις ΗΠΑ.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα