Την Παρασκευή αναμένεται η ελληνική πλευρά να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς (η οποία διεξάγεται σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης), την πρόταση για το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2». Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, το ζήτημα θα τεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα.
Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, εφόσον οι θεσμοί ανάψουν το «πράσινο φως» τότε θα ακολουθήσει μια περίοδος διαβουλεύσεων για τις λεπτομέρειες του προγράμματος προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή.
Στόχος της Αθήνας είναι το «Γέφυρα 2» να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄κατοικία. Αυτή τη φορά όμως θα στοχεύει στα επιχειρηματικά δάνεια.
Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει διάρκεια επιδότησης 9 μήνες, η οποία θα ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα «πράσινα» στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα». Το ίδιο θα ισχύει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση.
Ωστόσο μένει να φανεί τυχόν ενστάσεις οι οποίες μπορεί να διατυπωθούν από την πλευρά των θεσμών προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την εφαρμογή του προγράμματος. Όπως για π.χ. αν θα αφορά και τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, αν θα είναι επιδότηση δόσης ή τόκων, αν θα περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Μέχρι ότου όμως τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα χρειαστεί μια περίοδος περίπου 2-3 μηνών. Στο διάστημα αυτό, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κρατικής επιδότησης τόκων, όπως είχε συμβεί τους μήνες Απριλίου-Αυγούστου 2020.
Μείωση στις δόσεις των δανείων για 2 έτη ζητά το οικονομικό επιμελητήριο
Μείωση των δόσεων από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για την εφαρμογή προγράμματος μειωμένων καταβολών δόσεων για τους επόμενους 18 μήνες στους ενήμερους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας «είναι αδήριτη ανάγκη να στηριχθεί το σύνολο των δανειοληπτών: Τόσο όσοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, όσο και όσοι ήταν και εξακολουθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλες τις τράπεζες και ιδιαίτερα τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση».
Είναι γεγονός ότι πολλά δάνεια θα αρχίσουν να βγαίνουν από το καθεστώς αναστολής και ήδη οι τράπεζες μελετούν τρόπους για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.
Ραλλού Αλεξοπούλου