Talk of the market: Αισιοδοξία αλλά με προσοχή και στα μέτρα

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 11:08
UPD:11:11

Διερευνητικές πτήσεις στα χρηματιστήρια, όπως και στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες κατά 0,3%, με τη μέση αξία των συναλλαγών μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα ανακάμπτει. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές 11,8 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αντιπροσώπευαν το 28,2% των συναλλαγών τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με το 25,9% το Νοέμβριο.

Στις 680.000 φτάνουν οι αιτήσεις από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει σήμερα. Από σήμερα επίσης μέχρι το τέλος του μήνα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων του Ιανουαρίου από τους εργοδότες. Νέες αιτήσεις πρέπει να γίνουν και από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που επανέφεραν τους εργαζομένους τους λόγω επανεκκίνησης.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν έμποροι και καταναλωτές τα μέτρα της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς, σχηματίζοντας ουρές έξω από τα επώνυμα καταστήματα, παρά το τσουχτερό κρύο. Κινητικότητα επικράτησε και στα καταστήματα της γειτονιάς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά των καταναλωτών καθώς βελτιώνεται ο καιρός. Η πιστή τήρηση των μέτρων και η διατήρηση της υγειονομικής κρίσης υπό έλεγχο θα ανοίξει το δρόμο για την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων, με τα χιονοδρομικά κέντρα να μπαίνουν στη συζήτηση μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, μαζί με την εστίαση και την εκπαίδευση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα μαζί με την υστέρηση από φόρους ανήλθε σε 18,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 22,808 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 24,319 δισ. ευρώ. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 18,198 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 19,624 δισ. ευρώ βάσει των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού του 2021, καθώς και πλεονάσματος 5,017 δισ. ευρώ το 2019.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση 4,9% στην συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική-δημόσια), όπως μετράται από τον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν, με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Με βάση την επιφάνεια, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε μείωση κατά 3,5% σε ετήσια βάση και με όρους όγκου υποχώρησε 3,6%. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση 13,1% σε άδειες, 11,2% σε επιφάνεια και 7,6% σε όγκο.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης των πελατών της και ειδικότερα για τους δανειολήπτες που αποχωρούν από το πρόγραμμα αναστολής πληρωμών δόσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μετά τους 9 μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα να πληρώνουν μέρος των καταβολών για τους επόμενους 18 μήνες, ώστε να επανέλθουν σε κανονικό καθεστώς το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε ειδικά προγράμματα για τους δανειολήπτες τους ενόψει της λήξης του εννεαμήνου που καλύπτονται από τα moratoria έχουν προχωρήσει και άλλες τράπεζες.

Εντωμεταξύ, αναμένονται εξελίξεις από την Εθνική Τράπεζα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη με την CVC για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

H Τέρνα Ενεργειακή επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων και στο πλαίσιο αυτό υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για (3) τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα