Υπερψηφίστηκε το ν/σ για ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών από τις τράπεζες

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 16:46

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για την «ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών».

Ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, επεσήμανε ότι με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να παρακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να προχωρήσουν σε αρκετές αλλαγές ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο σκληρό ανταγωνισμό.

Ο κ. Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα θα υπάρχει στις μικρές τράπεζες οι οποίες θα έχουν, όπως σημείωσε, ένα μειονέκτημα.

Ο υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με τη συνετή εποπτεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και με τη μέριμνα που υπάρχει για τους μικρομεσαίους καταθέτες, θα γίνει πιο αξιοκρατικό το σύστημα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει φθηνότερο χρήμα για τους καταναλωτές.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Φωτιάδης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μεν να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα μετακυλίοντας όμως το βάρος του πιστωτικού κινδύνου, στις πλάτες των φτωχών.

Από το Συνασπισμό ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις που εκφράζουν μεγάλες χώρες για ορισμένες διατάξεις και για το πώς θα εφαρμοστούν στη πράξη οι κοινοτικές οδηγίες.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα