ΕΚΤ: 265.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν στο α΄ εξάμηνο

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 17:00

Συνολικά 265.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2007, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν τα στοιχεία αυτά εξεταστούν σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία (κατά μέσο όρο 11 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2007), διαπιστώνεται ότι η ποσότητα των πλαστών τραπεζογραμματίων είναι ελάχιστη.

Η συντριπτική πλειονότητα (97%) των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2007 εντοπίστηκαν και πάλι στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 3% προέρχονταν από κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και ελάχιστος αριθμός από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ παρουσίαζε το υψηλότερο ποσοστό παραχάραξης το πρώτο εξάμηνο του 2007, καθώς αντιστοιχούσε σε 50% περίπου του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Οι τρεις μεσαίες ονομαστικές αξίες (20, 50 και 100 ευρώ) αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 85% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Η ΕΚΤ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι για την ποιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ και των χαρακτηριστικών ασφαλείας τους. Ωστόσο, το Ευρωσύστημα, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 13 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή των πολιτών στο να ελέγχουν τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων που λαμβάνουν. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τα πλαστά από τα γνήσια τραπεζογραμμάτια χάρη στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία) που περιγράφονται στο ενημερωτικό υλικό του Ευρωσυστήματος και στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Όμως, σε περίπτωση αμφιβολίας το τραπεζογραμμάτιο για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα