«Ένεση» ελπίδας στο λιανεμπόριο με πλήρες άνοιγμα των καταστημάτων

Αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμοί αριθμού καταναλωτών βάσει εμβαδόν θα ισχύουν από τη Δευτέρα
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 10:40
UPD:10:42
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδώνιδος Γεωργιάδη, για την «επισημοποίηση» της απόφασης της κυβέρνησης η οποία έλαβε και τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ξάφνιασαν ευχάριστα την αγορά η οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, ανέμενε μεν την επενεκκίνηση των δραστηριοτήτων από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά με τη μέθοδο του click in shop, δηλαδή της πώλησης εντός καταστήματα κατόπιν ραντεβού.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει, καθώς τα εμπορικά θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού αλλά με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των καταναλωτών εντός των καταστημάτων με βάση το εμβαδόν τους. Αντίθετα, με περιορισμούς και συγκεκριμένα με τη μέθοδο του click away θα λειτουργούν τα καταστήματα στις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, στις οποίες ωστόσο δεν θα επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες που προβλέπεται για την υπόλοιπη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που θα επαναλειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες, πέραν των ΚΤΕΟ, είναι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, οι υπηρεσίες διαιτολογίας, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, η ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών και η ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.

Με την επαναλειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους 140.000 εργαζόμενοι. Το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) είναι από 7 π.μ. έως 8 μ.μ, ώστε εργαζόμενοι και καταναλωτές να επιστρέφουν πριν από τις 9 το βράδυ στις οικίες τους, ενώ θα μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Συμφωνία ευθύνης

«Πατώντας τον διακόπτη» επανεκκίνησης, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «συμφωνία ευθύνης» που προβλέπει ότι όλοι θα τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και προειδοποίησε ότι αν υπάρξει οπισθοχώρηση σε επιδημιολογικό επίπεδο «θα αναγκαστούμε να πάρουμε αμέσως πίσω τα μέτρα». «Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έκανε επίσης λόγο για «εθνική προσπάθεια» να συνδυαστεί η ανάγκη λειτουργίας της οικονομίας με τους υγειονομικούς κανόνες συνδυασμού. «Αν όλοι μαζί, σε κλίμα υπευθυνότητας και συνεργασίας, τηρήσουμε τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά. Αν κάτι δεν πάει καλά, θα είμαστε από πάνω να το διορθώσουμε σε πρώτο χρόνο», τόνισε.

Μετακίνηση με SMS

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η μετακίνηση των καταναλωτών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Η ισχύς - διάρκεια του sms ή του εντύπου μετακίνησης θα είναι δύο ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων ανά κατάστημα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τετραγωνικών. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Αντίστοιχα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Επισημαίνεται ότι κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών.

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις διαιτολογικές υπηρεσίες, η προσέλευση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημέρα έναρξης λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική είναι η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο λειτουργίας, προαιρετικά, επίσης, θα είναι από 7 π.μ. έως 8 μ.μ., ενώ προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το μέτρο των 4 ατόμων ανά 100 τ.μ., συν ένα άτομο ανά 25 τ.μ. άνω των 100 τετραγωνικών.

Για τις υπηρεσίες, πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass. Σημειώνεται ότι για όλες τις δραστηριότητες ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Ραντεβού στα ΚΤΕΟ

Στα ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και γαντιών μιας χρήσεως, καθώς και η χρήση αντισηπτικού.

Αργεί η εστίαση

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για τις επιπτώσεις που είχε το lockdown στις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι τα μέτρα για τη στήριξή τους θα διατηρηθούν. Ωστόσο επανέλαβε με έμφαση την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, απάντησε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση την απασχολεί έντονα αυτό το θέμα, ωστόσο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τώρα αυτή η ώρα» (σ.σ.: να ανοίξει η εστίαση). «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να κάνουμε «ένα βήμα τη φορά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα