Στηρίγματα από τη Ν. Υόρκη

Πτώση για δεύτερη ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 00:01

Η WALL Street δέχθηκε κάποιο στήριγμα από τα κέρδη του τομέα ενέργειας, μετά την επενδυτική αναβάθμιση της Exxon Mobil από τη Lehman Brothers, αν και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου εξακολουθούν να βαραίνουν την αγορά. Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα κατάφεραν να ανακάμψουν χθες μετά την πτώση 2,2% της Τρίτης, η οποία ήταν η χειρότερη από τα μέσα Μαρτίου.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αφού οι ανησυχίες για την αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ συνέχισε να αποσταθεροποιεί τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,4% στις 1.601,2 μονάδες. «Πρόκειται για προσωρινή πτώση. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν τόσο πολύ. Φαίνεται ότι οι ρευστοποιήσεις περιορίζονται σε λιγοστούς τομείς - σε αυτούς που είναι ευαίσθητοι στην πορεία των επιτοκίων», επισημαίνει ο Φιλίπ Γκίτζελς, στρατηγικός αναλυτής της Fortis Bank. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 0,3% και ο γερμανικός DAX 0,8%.

Οι μετοχές του τραπεζικού τομέα επηρέασαν την ευρωπαϊκή αγορά, εν μέσω ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης σε όλες τις κατηγορίες πιστώσεων στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Royal Bank of Scotland υποχώρησε 1,3%, ενώ της UBS και Deutsche Bank 0,9% και 1% αντίστοιχα.

Εξασθενημένος ήταν επίσης και ο τομέας της βιομηχανίας που στηρίζεται τα μέγιστα στις εξαγωγές, μετά την εκτίναξη του ευρώ σε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, με ιδιαίτερα πλήγμα να δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ωστόσο, πάντα στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν οι φήμες για επικείμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές που λειτουργούν ως αντίβαρο στην πτώση. Στο επίκεντρο η αλυσίδα ξενοδοχείων Whitbread, η μετοχή της οποίας αυξήθηκε 7%, μετά τις φήμες ότι η αμερικανική εταιρεία ακινήτων Starwood Capital πρόκειται να υποβάλει προσφορά.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα