Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2020, χάρη στις πρωτοφανείς κρατικές εγγυήσεις και στις αναστολές καταβολής δόσεων δανείων, καθώς και τη στήριξη που παρείχε η ίδια η ΕΚΤ.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού κι έκανε μία πρόταση για τη διαχείριση ενδεχόμενων χρεοκοπιών μικρών και μεσαίων τραπεζών, οι οποίες δεν καλύπτονται σήμερα από τους κανόνες της ΕΕ.
«Έως τώρα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος» είπε σε ομιλία του, προσθέτοντας: «Δεν θα πρέπει, όμως, να εφησυχάσουμε. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι, μόλις αρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης, κάποιες τράπεζες μπορεί να υποστούν σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους».
Ο Ενρία είπε ότι το να επιτραπεί μικρότερες τράπεζες να εκκαθαριστούν ή να διασωθούν δεν είναι αρκετό κι ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Το να έχουμε ένα αποτελεσματικό κι ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων, και για τις μικρές και μεσαίες Τράπεζες, είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και του κοινού σε μεγάλο βαθμό, να αποφύγουμε τον χρηματοπιστωτικό κερματισμό και να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» σημείωσε.
Καθώς δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον η πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων, ο Ενρία πρότεινε μία διαδικασία με την οποία το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο (SRB) της ΕΕ θα δίνει το σήμα για εκκαθάριση, την οποία όμως θα πρέπει να εγκρίνουν οι εθνικές αρχές εκκαθάρισης (NRA). «To SRB θα διατηρούσε έναν ισχυρό ρόλο για τη ρευστοποίηση και για να προτείνει τη μεταφορά του ενεργητικού και παθητικού μίας τράπεζας, αλλά το NRA θα διατηρούσε το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία αν τη θεωρήσει πολύ δαπανηρή για το εθνικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων» δήλωσε ο Αντρέα Ενρία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters