Τι αλλάζει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων εισηγμένων

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 09:43

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ με ενιαίο τρόπο και προς περισσότερους «παραλήπτες» όλων των πληροφοριών που αφορούν σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, οφείλουν να παρέχουν στο εξής οι εισηγμένες εταιρείες, βάσει των διατάξεων του Ν.3556/2007 (που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες) αλλά και της σχετικής εγκυκλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία εξειδικεύει τις υποχρεώσεις αυτές αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης των επενδυτών.

Το νέο στοιχείο που αφορά στις εισηγμένες εταιρείες, έχει να κάνει με την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν - με τη μορφή ανακοίνωσης- με ενιαίο τρόπο όλες τις ρυθμιζόμενες πληροφορίες που τις αφορούν.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω πληροφοριών γίνεται από τον εκδότη, με την έκδοση ανακοίνωσης, προς ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με εθνική και πανευρωπαϊκή εμβέλεια, κατά τρόπο που επιτρέπει την ταχεία και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, από το επενδυτικό κοινό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μία ιδανική επιλογή ΜΜΕ από κάθε εισηγμένη εταιρεία θα περιελάμβανε μία ελληνική εφημερίδα εθνικής εμβέλειας, μία αντίστοιχη ιστοσελίδα καθώς και ένα διεθνές μέσο (εφημερίδα ή ηλεκτρονικό).

Επιπλέον, ο εκδότης υποχρεούται να υποβάλλει τις ρυθμιζόμενες πληροφορίες στην εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ η οποία διαχειρίζεται τον επίσημα καθορισμένο μηχανισμό αποθήκευσης ρυθμιζόμενων πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκδότης ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση, αναρτά στο διαδικτυακό του τόπο όλες τις ρυθμιζόμενες πληροφορίες και τις διατηρεί για τουλάχιστον πέντε έτη.

Παραμένει ως έχει η υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών να δημοσιεύουν σε ημερήσιες εφημερίδες τις οικονομικές τους καταστάσεις, ενώ όσον αφορά στην απόκτηση ή διάθεση σημαντικών συμμετοχών, μέτοχος ο οποίος αποκτά ή διαθέτει μετοχές που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου οφείλει να ενημερώσει τον εκδότη και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κάθε απόκτηση ή διάθεση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχουν να φθάσει να ανέλθει ή να κατέλθει των ορίων του 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 1/3, 50% και 2/3 ή να σημειώσει μεταβολή ίση ή μεγαλύτερη του 3% σε σχέση με την προηγούμενη υποχρεωτική σχετική ανακοίνωση που έχει δημοσιευθεί, το συντομότερο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση πρέπει να έχει γίνει το αργότερο εντός 3 ημερών διαπραγμάτευσης από την απόκτηση ή διάθεση.

Ο εκδότης οφείλει να δημοσιοποιεί όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις σημαντικές μεταβολές στις συμμετοχές υπόχρεων προσώπων επί των δικαιωμάτων ψήφου, άμεσα με τη λήψη τους και το αργότερο εντός 2 ημερών διαπραγμάτευσης.

Επίσης, ο εκδότης δημοσιοποιεί τον ακριβή συνολικό αριθμό των δικαιωμάτων ψήφου του και το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου του στο τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε αύξηση ή μείωση του αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου ή του ύψους του μετοχικού κεφαλαίου.

Το αργότερο έως τις 30/9/2007, κάθε πρόσωπο που κατέχει ποσοστό επί των δικαιωμάτων ψήφου οφείλει να ενημερώσει σχετικώς τον εκδότη. Η ενημέρωση αυτή δεν απαιτείται αν το πρόσωπο έχει προβεί πριν από την ημερομηνία αυτή στην ίδια ενημέρωση βάσει του προϊσχύσαντος ΠΔ 51/92. Ο εκδότης, το αργότερο μέχρι την 30/102007 δημοσιοποιεί στο επενδυτικό κοινό τις υποβληθείσες σε αυτόν πληροφορίες.

Ρυθμιζόμενες πληροφορίες

Ρυθμιζόμενες πληροφορίες αποτελούν:

- Η ετήσια και εξαμηνιαία οικονομική έκθεση και οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις

- Η ενημέρωση για απόκτηση ή διάθεση σημαντικών συμμετοχών που παρέχουν δικαίωμα ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας

- Κάθε μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνουν οι διάφορες κατηγορίες μετοχών, τα παράγωγα μέσα και οι λοιπές κινητές αξίες

- Η ενημέρωση σε περίπτωση εκδόσεως νέων δανείων και ιδίως εγγυήσεων ή ασφαλειών που το συνοδεύουν.

- Κάθε σημαντική μεταβολή του ποσοστού των ιδίων μετοχών που κατέχει

- Προνομιακές πληροφορίες που αφορούν άμεσα τους εκδότες και

- Συναλλαγές των προσώπων που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σε εκδότες και των προσώπων που έχουν στενό δεσμό με αυτούς.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα