Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Παραδόθηκε στην κυβέρνηση η έκθεση της ΕΥ με τα σενάρια για το άρθρο 106βδ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 18:46
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία των πιστωτών με στόχο τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την ολοκλήρωση της έκθεσης της EY και την παράδοσή της στην κυβέρνηση.

Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της προσπάθειας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ήταν να έρθουν κοντά και να βρουν κοινό τόπο ο όμιλος της ONEX, που κατέχει το 53% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η κρατική αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC και η πολιτεία. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με την έκθεση της ΕΥ που παραδόθηκε πρόσφατα στην κυβέρνηση και περιγράφει αναλυτικά την όλη κατάσταση των ναυπηγείων, αναφέρουν πηγές κοντά την υπόθεση.

Το επόμενο βήμα είναι τώρα, ίσως και τις προσεχείς δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση να καλέσει τον επενδυτή σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές (ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες, κ.λπ.) και στη συνέχεια να κατατεθεί ο φάκελος στα δικαστήρια και να κριθεί με βάση το άρθρο 106 βδ.

300 + 200 εκατ.
Η ΟΝΕΧ σε συνεργασία με την DFC αναμένεται να επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας με στόχο τη διάσωση και ανάπτυξη των ναυπηγείων.
Εξ αυτών, 300 εκατ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση των χρεών των ναυπηγείων, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι οι αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ναυπηγείων.
Ειδικότερα, η ONEX με την DFC αναλαμβάνει την εξόφληση των υποχρεώσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου και να επενδύσει άμεσα 70 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες επισκευές στο ναυπηγείο και ακόμα 130 εκατ. ευρώ σε δαπάνες που αφορούν αμυντικά προγράμματα σε βάθος πενταετίας. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις η ONEX, θα δαπανήσει, μεταξύ άλλων, ένα ποσό 90 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια ταμεία - προμηθευτές, 35 εκατ. ευρώ άμεσα για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, και 150 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ούτε 30 εκατ.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ αν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν ακολουθήσουν τον «δρόμο» του άρθρου 106βδ και οδηγηθούν σε βίαιη ρευστοποίηση, όπως συνέβη με τον Σκαραμαγκά, τότε τα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν για τους πιστωτές δεν θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, εάν τα ναυπηγεία μεταβιβασθούν με τη διαδικασία του άρθρου 106βδ, τα οφέλη είναι πολλαπλάσια, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους εργαζόμενους, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, τα έσοδα για το Δημόσιο στην 25ετία θα υπερβούν τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία θα φτάσουν στα 430 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι θα αποκομίσουν πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν γύρω από τα ναυπηγεία θα καρπωθούν μεταξύ 1,6 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ.

Τα εξώδικα
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της εξυγίανσης των ναυπηγείων αντιμετώπισε προβλήματα τον Νοέμβριο του 2020, με την ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους της Νεώριον Συμμετοχών, τη FEYTEA Holding LTD, συμφερόντων ΟΝΕΧ, και την AXIS SA, η οποία ζητούσε τη διακοπή των διαδικασιών. Εν τέλει διενεργήθηκε γενική συνέλευση στις 27 Νοεμβρίου, στην οποία αποφασίστηκε ο διορισμός ορκωτών για διαχειριστικό έλεγχο στη Νεώριον Συμμετοχών και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την περίοδο 2005-2020. Παράλληλα, αποφασίστηκε και προχωρά και η κατάθεση αιτήματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με ενημέρωση για το εάν έχουν τηρηθεί οι κανόνες διαφάνειας και αν συντρέχει περίπτωση παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού σε σχέση με τον πραγματικό μέτοχο της AXIS. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα