Δεν αλλάζει στόχους η ΕΚΤ για την ανάκαμψη το 2021

Μεγάλο «στοίχημα» για την Ευρωζώνη η άρση των lockdowns
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 21:38
UPD:15/01/2021 16:45

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε χθες των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν τραπεζικοί αναλυτές και υψηλοί αξιωματούχοι για τις οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μια εβδομάδα πριν από την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μέσα στο 2021, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε χθες πως η Ευρωζώνη θα ανακάμψει υπό την προϋπόθεση πως θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ξεπεραστούν τα αρχικά εμπόδια στους μαζικούς εμβολιασμούς. Ούτως ή άλλως η αρνητική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων που έγινε τον Δεκέμβριο στηριζόταν στην υπόθεση πως οι περιορισμοί των κυβερνήσεων θα ισχύσουν μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου, τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέδριο του πρακτορείου Reuters. Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αποφάσισε την επέκταση και παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης κινητοποίησης της εργαλειοθήκης της, αναθεωρώντας τις προβλέψεις για ετήσια ανάπτυξη στο 3,9%. Τότε είχε διαβλέψει πως μια ικανοποιητική ανοσία των πληθυσμών δεν θα επιτευχθεί πριν από τα τέλη του 2021. «Ζωηρή» ανάκαμψη προεξοφλεί, επίσης, ο επικεφαλής της Fed στη Βοστόνη, Έρικ Ρόζεγκρεν, για την αμερικανική οικονομία από το β’ εξάμηνο του έτους.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το νέο στέλεχος του κορονοϊού να εξαπλώνεται ταχύτερα όσο οι εμβολιασμοί εξελίσσονται βραδύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, οι προσδοκίες για την ανάκαμψη των οικονομιών μετριάστηκαν ή ακόμη και επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγες μόνον εβδομάδες. Η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρεν Ράινχαρντ, εξέφρασε την ανησυχία της για το ξέσπασμα νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης από τις συνέπειες μιας παρατεταμένης πανδημίας στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η κ. Ράινχαρντ, η οποία ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg πως είναι σημαντικό να μη συγχέει κανείς την ανάκαμψη των οικονομιών με την επαναφορά της ανάπτυξης στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα παραμείνει χαμηλότερο μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Αναλυτές των Goldman Sachs, JP Morgan Chase, UBS και PIMCO προειδοποίησαν πως τα εμπόδια στους πρώτους εμβολιασμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν ήδη αναχαιτίσει έως έναν βαθμό τη δυναμική ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ τόνισαν πως η Ευρωζώνη ενδεχομένως να παγιδευτεί σε διπλή ύφεση. Ο οικονομολόγος της Berenberg Bank για την Ευρώπη, Χενς Φλόριαν, θεωρεί πως ένας «σκοτεινός χειμώνας θα προηγηθεί μιας φωτεινής άνοιξης», διαβλέποντας πως οι επιπτώσεις των περιορισμών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 δεν θα είναι τόσο ολέθριες όσο ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πράγματι, η Eurostat ανακοίνωσε χθες πως η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 2,5% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει από το πρώτο κύμα της πανδημίας, απέχοντας λιγότερο του 1% από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Berenberg προβλέπει πως το εξάμηνο από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% στην Ευρωζώνη και κατά 5,5% στη Βρετανία. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι ΗΠΑ παρά την έξαρση των κρουσμάτων, με την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμπτει αμυδρά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα