Ακροάσεις φορέων στη Βουλή επί του ν/σ για κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 15:51

Θετικές χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τόσο ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος αλλά και ο γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ζώης Πεπές, εξέφρασε την αντίθεση του, υποστηρίζοντας ότι θίγει τους οικονομικά ασθενέστερα δανειολήπτες.

Κατά την ακρόαση φορέων, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ Γκαργκάνας τόνισε ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο αποβλέπει στην ενίσχυση τόσο της αποτελεσματικότητας της προληπτικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα όσο και της οικονομίας, και υπογράμμισε ότι με τις ρυθμίσεις του προφυλάσσονται τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, καθώς πρέπει να φροντίζουν να μην ξεπερνούν τις δανειοληπτικές τους δυνατότητες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, επεσήμανε ότι «η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, συνεπάγεται οφέλη για τις Τράπεζες, τις Εταιρίες Επενδύσεων, τους πελάτες τους και ευρύτερα για την οικονομία σε βάθος χρόνου».

Ο γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι καθιερώνονται αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες ενώ παράλληλα οι συνεπείς επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη γιατί θα υπάρχει μείωση των επιτοκίων.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ζώης Πεπές, υποστήριξε ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών» και ότι «πλέον οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες θα δανείζονται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους».

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα