Ημερίδα για τη μείωση του διοικητικού βάρους στις εταιρείες

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 16:20

Ημερίδα με θέμα τη «Στρατηγική μείωσης του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και κοινωνικών φορέων της χώρας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 25% έως το 2012 του διοικητικού βάρους, που προκύπτει από την υποχρέωση συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με περιττές διατάξεις της κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Σιδηρόπουλος, το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη μείωση του περιττού διοικητικού βάρους σε 13 τομείς προτεραιότητας. Οι τομείς αυτοί καλύπτουν τις νομοθετικές απαιτήσεις που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών δαπανών για τις επιχειρήσεις, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να αποφασισθεί η επέκταση του προγράμματος και σε άλλους τομείς.

Σε εφαρμογή των παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συγκρότησε ένα δίκτυο 13 τομεακών εμπειρογνωμόνων και ενός συντονιστή, τόσο για τις Κοινοτικές όσο και για τις Εθνικές ρυθμίσεις. Ρόλος των εθνικών εκπροσώπων για τις Κοινοτικές ρυθμίσεις, είναι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Σύμβουλο που αυτή θα προσλάβει. Η διαδικασία προβλέπει μετρήσεις με τη χρήση του Μοντέλου Σταθερού Κόστους της ΕΕ, και στη συνέχεια εντοπισμό του «άχρηστου βάρους» προς μείωση, μέσα από ευρεία διαβούλευση με τους κατά περίπτωση εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι η μείωση κατά 25% του διοικητικού βάρους θα αυξήσει το κοινοτικό ΑΕΠ κατά περίπου 1,4%, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση αναμένεται ότι θα υπάρξει και από τις δράσεις για τη μείωση του διοικητικού βάρους που προκύπτει από άσκοπες διατάξεις του εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Έως το 2008, όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να θέσουν στόχους μείωσης του διοικητικού βάρους, που προκύπτει από εθνικές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας ως έτος βάσης το 2004. Οι παρεμβάσεις για τη μείωση του διοικητικού βάρους δεν θα θέτουν σε κίνδυνο βασικούς στόχους της νομοθεσίας, όπως, μεταξύ άλλων, την προστασία της δημόσιας υγείας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα