Talk of the market: Πυρετώδεις διεργασίες στην αγορά και ορόσημα

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:13
UPD:11:15

Η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα δώσει στοιχεία που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο ενόψει του σχεδιαζόμενου νέου πακέτου μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Έπεται και το μοντέλο αντιμετώπισης των δανειοληπτών που μπήκαν στο πρόγραμμα με τα moratoria πληρωμών.

Στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο χαμηλών τόνων και διακυμάνσεων, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί διακυμάνσεις πέριξ των 800 μονάδων. Χθες υποχώρησε κατά 0,48%, με περιορισμένες συναλλαγές αξίας 45 εκατ. ευρώ από τα 65 εκατ. ευρώ τη Δευτέρας και με αντίρροπες τάσεις στον κλάδο των τραπεζών. 

Tα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, αν και υπάρχουν εστίες σε αστικά κέντρα, κάμπτουν τις θέσεις των υποστηρικτών του παρατεταμένου lockdown που στοιχίζει δισεκατομμύρια κάθε μήνα στην οικονομία και ευνοούν την προώθηση ενός σχεδίου για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με μέτρα και κίνητρα. 

Ο εμπορικός κόσμος προετοιμάζεται να ανοίξει καταστήματα την επόμενη εβδομάδα με στόχο να ανακτήσει μέρος του χαμένου εορταστικού τζίρου που φαίνεται να κινήθηκε οριακά πάνω από 1 δισ. ευρώ και κάτω από το 1/3 του αντίστοιχου περσινού. Πάντως και πάλι ο πήχης μπαίνει χαμηλά, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί και σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού χειροτέρεψε και αναμένεται να χειροτερέψει περισσότερο. Μόλις 8% περιμένει βελτίωση έναντι 27% που έλεγε το ίδιο στα τέλη του 2019. Ίδια όμως είναι η θέση τους για τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης της χώρας, με το 12% να περιμένει βελτίωση από 30% αντίστοιχα.

Εντωμεταξύ, μελέτη της Alpha Bank αναφέρει ότι παρά την πανδημική κρίση, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε οριακά, στο πρώτο δεκάμηνο του 2020, με εξαίρεση τη δαπάνη για καύσιμα που λόγω του lockdown και της εργασίας από απόσταση υποχώρησε πολύ περισσότερο. Εξετάζοντας τη δομή των δαπανών στον οικογενειακό προϋπολογισμό, παρατηρεί ότι οι πωλήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα, αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ, αντίθετα, μειώθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για διαρκή αγαθά και είδη υψηλής εισοδηματικής ελαστικότητας (π.χ. έπιπλα, συσκευές, ένδυση). 

Επένδυση στο Κιλκίς προωθεί η Μytilineos. Ήρθε σε συμφωνία μέσω της θυγατρικής της ZEOLOGIC Α.Ε.Β.Ε. με την εταιρεία INWASTE Α.Ε., για τον σχεδιασμό, προμήθεια και κατασκευή πρότυπης μονάδας επεξεργασίας Επικίνδυνων και Μη Στερεών Απόβλητων και Ιλύων στην Ελλάδα. Θα αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στη χώρα με προοπτικές εξωστρέφειας. 

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση των 394,4 εκατ. νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου 2.366,4 εκατ. ευρώ - κατόπιν μετατροπής του συνόλου των CoCos από το ομολογιακό δάνειο ονομαστικής αξίας 2,04 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν καλυφθεί πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - θα αρχίσει στο ΧΑ αύριο Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου. 

Σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners συνεχίζονται αλλά στο φόντο υπάρχει πάντα η εναλλακτική του χρηματιστηρίου, με ιδιωτική τοποθέτηση.

Στις 3 Φεβρουαρίου είναι το επόμενο χρονικό ορόσημο για την Folli Follie, καθώς τότε εκδικάζεται το αίτημα της εταιρείας, με βάση τα άρθρα 106β&δ του ΠτΚ, για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που υπέγραψε στις 31.12.2020 με τους πιστωτές της.

Η MLS Πληροφορική ενημέρωσε αναφορικά με το Πρόγραμμα Εταιρικού Ομολόγου ΜΛΣ01, πως oι επιπτώσεις του Covid-19 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές και δεν θα προβεί στην πληρωμή των κουπονιών ΜΛΣ01 (12.10.2020 και 12.01.2021). Η εταιρεία θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τον εκπρόσωπό τους BETA Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς επίτευξη συμφωνίας.

Η ΓΕΚΕ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει εντολή πώλησης του ξενοδοχείου President από μεσιτικό γραφείο, όπως διέρευσε στον τύπο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα