Εκτίναξη σε ρεκόρ η Ν. Υόρκη

Ανοδος των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007 00:01

ΣΕ ΡΑΛΙ επιδόθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές, μετά τη μέγα-συμφωνία, ύψους 38,1 δισ. δολαρίων της Rio Tinto για την εξαγορά της Alcan, με τον Dow Jones να ενισχύεται περισσότερο από 200 μονάδες και να αγγίζει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ στις 13.790 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της 1ης Ιουνίου. Ο Nasdaq εκτινάχθηκε σε υψηλά άνω των έξι ετών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις ικανοποιητικές πωλήσεις από τους μεγάλους ομίλους λιανικής των ΗΠΑ καθησύχασαν τους επενδυτές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς η προσφορά της Rio Tinto για την εξαγορά της Alcan ενίσχυσε σημαντικά τις μετοχές εξόρυξης μετάλλων, ενώ η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε νέα υψηλά ενδεκαμήνου έδωσε ώθηση στον τομέα πετρελαίου.

«Τις τελευταίες ημέρες η αγορά άρχισε να ανησυχεί για τις εξελίξεις στις πιστωτικές αγορές. Μολονότι το κλίμα είναι θετικό, ίσως να ακολουθήσει κάποια αστάθεια τις προσεχείς ημέρες», επισημαίνει αναλυτής της Rathbone Brothers.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,3%, στις 1.621,3 μονάδες, ενώ βρίσκεται μόλις 0,6% κάτω από τα υψηλά εξήμισι ετών που άγγιξε την Τρίτη. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,3%, ο γαλλικός CAC 40 1,7%, ενώ ο γερμανικός DAX 2%.

Στον πρωταγωνιστικό τομέα εξόρυξης μετάλλων, η μετοχή της Anglo American ενισχύθηκε 2,8%, ενώ της Antofagasta 6,4%, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω δραστηριότητα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα. Ο μοναδικός χαμένος του τομέα ήταν η Rio Tinto, με τη μετοχή της να χάνει 4,5% της αξίας της, από τη στιγμή που η προσφορά της υποσκέλισε την αντίστοιχη της Alcoa για την εξαγορά της Alcan.

Κέρδη κατέγραψε και ο τραπεζικός τομέας, με τη μετοχή της ABN Amro να ενισχύεται 1,2%, καθώς φημολογείται ότι η κοινοπραξία με επικεφαλής τη Royal Bank of Scotland μπορεί να αυξήσει την προσφορά της.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έχασε 0,36% της αξίας του.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα