Talk of the market: Σενάρια ύφεσης και πιέσεις για σχέδιο επανεκκίνησης

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 11:00
UPD:11:00

Σενάρια για διψήφια ύφεση στο α’ τρίμηνο τροφοδοτεί το παρατεταμένο lockdown στην αγορά. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ενώ με κλειστά καταστήματα η περίοδος των εκπτώσεων δεν εξελίσσεται ομαλά. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις στην αφετηρία της νέας χρονιάς είναι δυσοίωνες.   

Παρόλαυτά αναμένουν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα - από τα οποία εξαρτώνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης - καθώς στόχος είναι να ανοίξουν μεν αλλά με ασφάλεια. Εντωμεταξύ σε λειτουργία τίθεται από σήμερα το απόγευμα μετά τις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού ενόψει του εμβολιασμού πολιτών άνω των 85 ετών από τις 20 Ιανουαρίου.

Κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικά αποδείξεις δαπανών για το 30% του εισοδήματός τους. Η επιβάρυνση - που αντιστοιχεί σε φόρο με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις αποδείξεις που ζητούνται και σ’ αυτές που συγκέντρωσε ο φορολογούμενος - σχεδιάζεται να ακυρωθεί για φέτος λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Σχετικά με την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2021, με εξαίρεση τις τράπεζες, σημειώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο κατά 1,27% και με την μέση αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 75 εκατ. ευρώ. 

Ξεπέρασαν το 50% οι απώλειες του ομίλου Jumbo τον Δεκέμβριο του 2020 αυξάνοντας την πτώση στο σύνολο του έτους σε 18,2% από 10,7% που ήταν στο ενδεκάμηνο. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της εταιρείας, με απώλειες 54% έκλεισε ο Δεκέμβριος ενώ η διοίκηση σημειώνει ότι ελπίζει σε ένα συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων. 

Ορόσημο η αυριανή ημέρα για την Ελλάκτωρ ενόψει των ισορροπιών που θα διαμορφωθούν στην γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, καθώς οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, οι οποίοι μέσω της Invesco κατέχουν το 5% της εισηγμένης εταιρείας διαθέτουν option για απόκτηση από την Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση επιπλέον 18,33% και για την εν λόγω συναλλαγή η Invesco έχει ανακοινώσει ότι 12 Ιανουαρίου 2021 θα εξασκήσει αυτό το δικαίωμα αυξάνοντας σε 23,33% τη συμμετοχή της. 

Κρίσιμη όμως είναι αυτή η εβδομάδα και για τις εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική. Οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με το αμερικανικό fund CVC δεν έχουν ευοδωθεί για την μεταβίβαση του 80% της θυγατρικής ασφαλιστικής και ξεπαγώνει απ’ ότι φαίνεται και το plan B για δημόσια προσφορά.  

Η κίνηση στον ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος” υποχώρησε 85,6% τον Δεκέμβριο ενώ στο σύνολο του 2020 ανήλθε σε 8,08 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας πτώση 68,4% σε σχέση τα επίπεδα του 2019. Με βάση προσωρινά στοιχεία η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 71,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού μειώθηκαν κατά 61,1%. Οι χειρότεροι μήνες ήταν ο Απρίλιος και ο Μάιος όπου το πτητικό έργο είχε ουσιαστικά σταματήσει στην Ευρώπη και η επιβατική κίνηση μηδενίστηκε με πτώση 98,8% και 96,3% αντίστοιχα. Καλύτερος μήνας αποδείχθηκε ο Αύγουστος, όπου η επιβατική κίνηση έφτασε τους 1,203 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας πτώση 60,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα καλύψει πλήρως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΜ, συνολικού ποσού 24.316.420,00 ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 22.800.000,00 ευρώ με εισφορά σε μετρητά και 1.516.420,00 ευρώ με εισφορά μηχανημάτων. Η συναλλαγή προβλέπει επίσης την έκδοση 70.000 νέων μετοχών με ονομαστική αξία 4,00 ευρώ εκάστη, με τιμή έκδοσης 347,38 ευρώ ενώ μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συναλλαγής, το ποσοστό της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕΜ θα ανέρχεται σε 80% από 0% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η Viohalco S.A. κατέχει το 91,44% των μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΜ Α.Ε..

Η CNL Capital ΕΚΕΣ-ΔΟΕΕ ανακοίνωσε ότι η διαχειρίστρια αυτής CNL ΑΕΔΟΕΕ υπέγραψε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Qualco. Η στρατηγική συνεργασία που τελεί υπό προϋποθέσεις εγκρίσεων από αρμόδιες αρχές στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στην αγορά της εναλλακτικής χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα