Η καραντίνα των «ράμπο» έφερε απόκλιση εσόδων για το δεκάμηνο 2020

Μειωμένοι κατά 34% οι φορολογικοί έλεγχοι- Λιγότερες κατά 70,2% οι εισπράξεις προστίμων
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 14:53
UPD:15:04
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου 
[email protected]

Καραντίνα και στους ελέγχους των «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έφερε, στο δεκάμηνο του 2020, η πανδημία, προκαλώντας σημαντική ζημιά και στις εισπράξεις του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το lockdown της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα να διενεργηθούν κατά 34% λιγότεροι φορολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα η απόκλιση στα έσοδα που βεβαιώθηκαν να εκτιναχθεί στο 45,5%, ενώ εντυπωσιακότερη είναι η μείωση των εισπράξεων από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έπειτα από τους ελέγχους, καθώς έφτασε στο 70,2%.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, «θετικό» σήμα στέλνουν οι εισπράξεις τόσο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και από το μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς ξεπέρασαν τους στόχους, πιστοποιώντας φυσικά τη συμβολή του πλαστικού χρήματος, η χρήση του οποίου κατέστη επιτακτικότερη τους τελευταίους μήνες λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεση της πανδημίας. Η ανωτέρω πορεία ελέγχων και εσόδων καταγράφεται αναλυτικά στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2020, στο οποίο περιγράφονται οι ετήσιοι στόχοι αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο δεκάμηνο του έτους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο εν λόγω σχέδιο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «δυστυχώς η πανδημία Covid-19 και η λήψη έκτακτων μέτρων ανέτρεψε όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας αλλά και τον σχεδιασμό μας. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 και κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας υπερβαίνοντας τα προβλήματα που προκάλεσε η πρωτόγνωρη παγκοσμίως κρίση, υλοποιώντας συνάμα δράσεις για ουσιαστική στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων.

Αναπόδραστα, η παύση της λειτουργίας πλείστων κατηγοριών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τους λοιπούς περιορισμούς, λειτούργησαν ανασταλτικά για την οικονομία, η οποία τροφοδοτεί τα δημόσια έσοδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις παρατάσεις προθεσμιών εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, τις αποφάσεις για αναστολή είσπραξης οφειλών, την παράταση καταβολής δόσεων και ΦΠΑ, ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό και τους εισπρακτικούς στόχους που έχουν τεθεί στην ΑΑΔΕ».

Αναπόφευκτο λοιπόν ήταν να διενεργηθούν και λιγότεροι έλεγχοι και να φθάσουν στο δεκάμηνο στους 16.734 από 25.100 που είχαν αρχικώς προγραμματιστεί, ενώ οι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι έφθασαν τους 52.144, αν και ο προγραμματισμός ήταν για περισσότερους από 67.000 ελέγχους. Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι τα νέα από το «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν εν μέρει θετικά, καθώς μπορεί να εισπράχθηκε το 28,4% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους με τον στόχο να έχει τοποθετηθεί στο 30%, όμως το 70% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους παραμένει στα «χαρτιά» και ουδείς γνωρίζει πότε και εάν λόγω Covid-19 θα καταστεί δυνατή η είσπραξή του.

Αναλυτικότερα πάντως, από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Φορολογικοί έλεγχοι. Σε ετήσια βάση, είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734 (-34% σε σχέση με τον ετήσιο στόχο).

2. Βεβαίωση εσόδων κατόπιν ελέγχων. Στο 1,8 δισ. ευρώ ο ετήσιος στόχος, στα 981,08 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο.

3. Εισπράξεις. Ο στόχος αφορούσε εισπράξεις 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στο δεκάμηνο είχαν εισπραχθεί μόλις 133,950 εκατ. ευρώ, με βουτιά 70%.

4.Επιτόπιοι έλεγχοι. Σχεδιάζονταν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο. 5. Εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα. 3,574 δισ. ευρώ ήταν ο ετήσιος στόχος, στο δεκάμηνο μπήκαν στο ταμείο 3,327 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά πάντως τη γενική εικόνα των εισπράξεων της ΑΑΔΕ, αυτή προκύπτει ανάγλυφα και από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα που κατάφερε να εισπράξει η ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο ανήλθαν στα 36.054 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για το προηγούμενο έτος ο στόχος ήταν στα 53,122 δισ. ευρώ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα