Talk of the market - Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 12:11
UPD:12:11

Κατεβάζει τους τόνους ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για ομαλή μετάβαση της εξουσίας σε συνέχεια της κύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο. Προηγουμένως, από τα επεισόδια με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Παραμένει το θετικό κλίμα στις αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει κέρδη 0,79% χθες, χάρης στο επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε δεικτοβαρείς μετοχές - πλην τραπεζών - ενώ ενισχυμένη ήταν και η αξία των συναλλαγών που διαμορφώθηκε κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Αμφίρροπη η τάση σήμερα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε χθες και επισήμως τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων, να εγγραφούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 στο ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί, κάνοντας μάλιστα τη διευκρίνιση ότι η εγγραφή στο σχετικό μητρώο δεν συνιστά αδειοδότηση των παρόχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Εντωμεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει μέρος των δανεικών της επιστρεπτέας ενίσχυσης να μην χρειαστεί να επιστραφούν από λήπτες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ζητούμενο είναι τι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω των επιστρεπτέων ενισχύσεων θα κριθεί ότι δεν χρειάζεται να επιστραφεί και ποιες επιχειρήσεις θα αφορά η συγκεκριμένη παρέμβαση.

Το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάσης πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, που ανέρχονται συνολικά στα 13,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 σημειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αναφέρουν ρυθμό 62% (σε όρους ενωσιακής συνδρομής), με το σύνολο των δαπανών να ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ. Αθροιστικά για το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,6 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στα δημόσια έσοδα της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ετήσιων αιτημάτων από την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σημαντικές αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς αναμένονται σήμερα.

Στις 27 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκατωρ μετά από αιτήματα αναβολής που κατέθεσαν χθες η Invesco Finance, μέσω της οποία συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, καθώς και η Pemanoaro, εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση. 

Μαθαίνουμε ότι εκτός από τη Folli Follie και η Μαλαματίνα κατέθεσε αίτηση εξυγίανσης στην εκπνοή του 2020. Και οι δύο αιτήσεις εκδικάζονται τον Φεβρουάριο.

Την αποχώρησή της από τον Ελληνικό Όμιλο αλυσίδων σούπερ μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ ανακοίνωσε η αλυσίδα Κρητικός. Μετά από δεκαετή συνεργασία συνεχίζει αυτόνομα βάζοντας στόχο για το 2021 να πραγματοποιήσει ετήσιο τζίρο πάνω από 400 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια και της ενσωμάτωσης του δικτύου καταστημάτων της κρητικής αλυσίδας CRM Αριάδνη. Έτσι θα αριθμεί πάνω από 370 καταστήματα, 6 κέντρα διανομής και περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους. 

H θυγατρική της Coral Medsympan LIMITED υπέγραψε σύμβαση απόκτησης του 75% των μετοχών της APIOS d.o.o., η οποία εδρεύει στην Κροατία έναντι 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Στα 231,6 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Πλαστικά Κρήτης στο εννεάμηνο έναντι 219,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας άνοδο 5,3%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 50,3 εκατ. ευρώ έναντι 42,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με αύξηση 19,3% και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 57,3 εκατ. ευρώ έναντι 48,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αυξημένα κατά 18,2%.

To Πληροφοριακό Σημείωμα για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Optimum δημοσίευσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Entersoft.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα