Δεν προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2001 11:48

Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβομάδων υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη θα αποτρέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομία σημειώσει ύφεση.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, αύξηση σημείωσαν οι τιμές στην Γαλλία και την Γερμανία, την στιγμή που το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank, Ernst Welteke δήλωνε σε γερμανικό περιοδικό ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να περιμένει πριν προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων από το 4,75% που αυτά βρίσκονται σήμερα, επειδή ακόμη ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ έχει οριστεί για αύριο. Στο μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε στα 90,98 σεντς από 91,39 σεντς που βρισκόταν χθες στην χρηματαγορά του Λονδίνου, χάνοντας συνολικά σε χρονικό διάστημα ενός μηνός ποσοστό 1,3%. Εναντι του γιέν το ευρώ σημείωσε ελαφρά μεταβολή και διαμορφώθηκε στα 109,72 γιέν έναντι 109,59 γιέν.

Οι τιμές συναλλάγματος κινήθηκαν μετά την άνοδο των λιανικών πωλήσεων της Γερμανίας για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, τον Ιανουάριο κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2000.

O στρατηγικός αναλυτής Kamal Sharma της Commerzbank AG, δήλωσε ότι, μετά από αυτήν την εξέλιξη στην Γερμανία, η ΕΚΤ θα καθυστερήσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα