Δανία: Στεγαστικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για 20 χρόνια

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 14:04
UPD:14:07
SHUTTERSTOCK

Η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική της τράπεζα προσφέρει στους ιδιοκτήτες ακινήτων 20ετή δάνεια με σταθερό επιτόκιο μηδέν. Οι πελάτες της Nordea Bank μπορούν, από την Τρίτη, να λάβουν τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιπ από τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Τουλάχιστον δύο άλλες τράπεζες δήλωσαν έκτοτε ότι θα κάνουν το ίδιο.

Η Δανία ξεχωρίζει σε παγκόσμιο πλαίσιο ως η χώρα που έζησε με αρνητικά επιτόκια κεντρικής τράπεζας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Πίσω το 2012, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής οδήγησαν το βασικό τους επιτόκιο κάτω από το μηδέν για να υπερασπιστούν την ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ. Έκτοτε, οι Δανοί ιδιοκτήτες ακινήτων απολαμβάνουν συνεχώς χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά τους δάνεια.

Η κάποτε αδιανόητη έννοια του δανεισμού για δύο δεκαετίες χωρίς την καταβολή τόκων έρχεται καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο αποφεύγουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Καμία μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με την τριμηνιαία ανασκόπηση της νομισματικής πολιτικής του Bloomberg.

Η Δανία διαθέτει το λεγόμενο σύστημα μεταβίβασης μέσω του οποίου τα στεγαστικά δάνεια συνδέονται άμεσα με τα καλυμμένα ομόλογα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δανείων. Οι δανειστές ενεργούν ως μεσίτες μεταξύ δανειοληπτών και επενδυτών, δημιουργώντας εισόδημα από τέλη και όχι επιτόκια. 

Καθώς τα επιτόκια συνέχισαν να βυθίζονται, άλλες τράπεζες στη Δανία - έδρα της μεγαλύτερης αγοράς ενυπόθηκων δανείων - προσχωρούν στη Nordea.

Οι τράπεζες στη Δανία εξέδωσαν για πρώτη φορά 20ετή ομόλογα με μηδενικά επιτόκια πριν λίγα χρόνια, καθώς οι επενδυτές που αναζητούσαν ένα ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους, οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων στη χώρα.

«Η ζήτηση υπάρχει», δήλωσε η Λίζα Μπέργκμαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την αγορά κατοικίας στη Nordea Kredit. «Το συγκεκριμένο ομόλογο είναι πιθανό σπάσει όλα τα ρεκόρ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα