Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Τον πρώτο γύρο άμεσων επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου, μέσω του νέου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Πρόκειται για 42 εξαιρετικά καινοτόμες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μμε) που θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση ύψους περίπου 178 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη και επέκταση πρωτοποριακών καινοτομιών.
Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή πραγματοποιεί άμεσες επενδύσεις μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια που συνδυάζονται με επιχορήγηση, σε νεοφυείς επιχειρήσεις με μερίδια ιδιοκτησίας που αναμένεται να κυμαίνονται από 10% έως 25%. Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση που έχει ήδη χορηγηθεί από το πολιτικό μέσο «Accelerator» του ΕΣΚ για την ταχύτερη επέκταση των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του μέσου «Accelerator» του ΕΣΚ έχουν ήδη επιλεγεί συνολικά 293 επιχειρήσεις για χρηματοδότηση ύψους άνω των 563 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από τον Δεκέμβριο του 2019. Μεταξύ αυτών, έχουν επιλεγεί 159 επιχειρήσεις οι οποίες επιπλέον θα λάβουν τις νέες επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο του ΕΣΚ. Οι 42 επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι πρώτες από την ομάδα αυτή που πέρασαν με επιτυχία την αξιολόγηση και τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας. Οι υπόλοιπες 117 επιχειρήσεις προβλέπεται να λάβουν επενδύσεις αναλόγως του αποτελέσματος της σχετικής διαδικασίας.
Brite Solar
Από ελληνικής πλευράς έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο του ΕΣΚ η εταιρεία Brite Solar, στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά καινοτόμες λύσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ανάπτυξη. Η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά γυαλιά για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν η συμμετοχή της Ε.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του τύπου των εταιρειών προσελκύει στη συνέχεια πολύ σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα της γαλλικής καινοτόμου εταιρείας CorWare (τομέας υγείας), που είναι η πρώτη εταιρεία η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΚ με 15 εκατ. ευρώ, χρήματα στα οποία προστέθηκαν στη συνέχεια ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.
Οριστικοποίηση
Μερικά παραδείγματα συμφωνιών του πρώτου γύρου επενδύσεων που βρίσκονται σε στάδιο οριστικοποίησης είναι τα εξής:
* Hiber (Ολλανδία): διεθνής εταιρεία δορυφόρων και επικοινωνιών που παρέχει οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο των πραγμάτων παγκοσμίως.
* ΧSUN (Γαλλία): εταιρεία ηλιακών αεροσκαφών που σχεδιάζει ενεργειακά ανεξάρτητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να είναι πλήρως αυτόνομα και να μπορούν να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
* GEOWOX LIMITED (Ιρλανδία): εταιρεία τεχνολογίας που παρέχει αυτοματοποιημένες αποτιμήσεις ακινήτων αξιοποιώντας ανοικτά δεδομένα υψηλής ποιότητας και μοντέλα μηχανικής μάθησης.
* EPI-ENDO (Ισλανδία): φαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για την αντιμετώπιση του τεράστιου παγκόσμιου προβλήματος των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων.
Πριν από τις πρώτες αυτές επενδύσεις διενεργείται ενδελεχής αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, καθώς και διαδικασία δέουσας επιμέλειας υπό την εποπτεία των εξωτερικών επαγγελματιών και επενδυτών της Επιτροπής Επενδύσεων του Ταμείου του ΕΣΚ, και λαμβάνεται τελική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου του ΕΣΚ.
Χρηματοδοτικό κενό
Το Ταμείο του EΣΚ, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020, αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Επιτροπής για την πραγματοποίηση άμεσων επενδύσεων μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (μεταξύ 500.000 ευρώ και 15 εκατ. ευρώ) στο κεφάλαιο νεοφυών επιχειρήσεων και μμε. Το Ταμείο αυτό είναι το πρώτο στο είδος του όσον αφορά την παρέμβαση της Ε.Ε. με τη μορφή άμεσων επενδύσεων μετοχικού τύπου. Στο παρόν στάδιο, η Ε.Ε. πραγματοποιεί τέτοιου τύπου επενδύσεις, σε συνδυασμό με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο μικτής χρηματοδότησης βάσει του πιλοτικού μέσου «Accelerator» του ΕΣΚ. Η μέγιστη χορηγούμενη χρηματοδότηση (επιχορηγήσεις και ίδια κεφάλαια) μπορεί να ανέλθει σε 17,5 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο αποσκοπεί στην κάλυψη ενός κρίσιμου χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν οι καινοτόμες επιχειρήσεις όταν μεταφέρουν τις τεχνολογίες τους που έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας στο στάδιο της διάθεσής τους στο εμπόριο.
Το Ταμείο θα συμβάλει στην κάλυψη του εν λόγω χρηματοδοτικού κενού κατά το στάδιο εκκίνησης, όπου η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων της Ε.Ε. εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων. Κύριος σκοπός του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των εταιρειών με ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές τεχνολογίες ως επενδυτής «υπομονετικών κεφαλαίων».