ΔΕΗ: Μέχρι 4% οι αυξήσεις τιμολογίων

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 09:28

ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ τιμολογίων ηλεκτρικού, που μεσοσταθμικά θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 3,5-4%, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι αυξήσεις θα ισχύσουν κανονικά από την 1η Αυγούστου. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, θα είναι από μηδενικές έως πολύ μικρές στις χαμηλές καταναλώσεις, δηλαδή έως 800 κιλοβατώρες, και θα κλιμακώνονται σε υψηλότερα ποσοστά στις μεγαλύτερες.

Παρά το αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ, για εφαρμογή στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρήτρας καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Στεφάνου, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να το κάνουν αποδεκτό, όπως επίσης και το αίτημα για μεσοσταθμική αύξηση τιμολογίων ύψους 6%.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ήδη, από την 1η Απριλίου, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 4% τα βιομηχανικά τιμολόγια και κατά 5% το μειωμένο νυκτερινό τιμολόγιο.

Μίσθωση μονάδας

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ υπέγραψε χθες με την εταιρεία Ηρων Θερμοηλεκτρική, θυγατρική της κατασκευαστικής ΤΕΡΝΑ, συμφωνία μίσθωσης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 147 MW, που είναι εγκατεστημένη στη Βοιωτία. Η μίσθωση έχει γίνει για 3 χρόνια, ενώ το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/07/17/1358179.htm

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία υπέγραψε την τελική συμφωνία για την εξαγορά της έκτασης που καταλάμβανε στο Μαντούδι Εύβοιας η εταιρεία Biomagn (πρώην συγκρότημα Παπαστρατή και Σκαλιστήρη), όπου προωθεί την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μία από τις οποίες θα είναι λιθανθρακική. Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί μονάδες συνολικής ισχύος 1.200-1.500 MW μέσα στην επόμενη πενταετία, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Μ.ΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα