Το μερίδιο της TeliaSonera στην Telecominvest, θέλει ο Usmanov

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 11:44

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για την αγορά μεριδίου στην OAO Telecominvest που ανήκει στην TeliaSonera AB, εξέφρασε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Alisher Usmanov, με στόχο την αύξηση του μεριδίου του στη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και την κάλυψη της αγοράς που αναπτύσσεται.

Η OAO North-West Telecom, η εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, συμφώνησε να πουλήσει το 15% της Telecominvest στην OOO AF Telecom Holding την εβδομάδα που πέρασε προς 410 εκατ. δολάρια.

Η Telecominvest κατέχει το 31,3% της OAO MegaFon, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας. Ο Usmanov, που επίσης ελέγχει το μουσικό κανάλι Muz-TV και το Kommersant Publishing House, λέει ότι η αγορά περιουσιακών στοιχείων στις τηλεπικοινωνίες σε καλή τιμή αποτελεί εξαιρετική επένδυση σε μία αναπτυσσόμενη αγορά. Η Ρωσία με πληθυσμό 142 εκατ. ανθρώπων, διαθέτει περισσότερους από 158 εκατ. συνδρομητές.

Η TeliaSonera, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σουηδίας έχει στην κυριότητά της το 26,1% της Telecominvest και το 35,6% της MegaFon. Το μερίδιο της Telecominvest θα δώσει εμμέσως στον Usmanov μερίδιο 4,7% στην MegaFon, σ΄υμφωνα με χθεσινό σημείωμα της Aton Capital Group προς τους επενδυτές.

Επίσης ο Usmanov ενδιαφέρεται να αγοράσει το 58,9% της Telecominvest που ανήκει στην First National Holding SA. Μπορεί επίσης να πουλήσει το 15% στην Telecominvest σε οποιονδήποτε άλλο στη ρωσική αγορά τηλεπικοινωνιών ή σε μεγαλύτερο επενδυτή σε καλή τιμή.

Ο δισεκατομμυριούχος, που γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν ελέγχει την Metalloinvest, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, μεταξύ άλλων εταιρειών. Ο ίδιος είναι ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Gazprominvestholding, του επενδυτικού σκέλους της κρατικής OAO Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα