Χρέος 13 τρισ. δολαρίων αφήνει ο κορωνοϊός στις μεγάλες οικονομίες

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 12:58
UPD:14:56
REUTERS/TOBY MELVILLE

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρόκειται να «λάβουν» μια ανεπιθύμητη κληρονομιά από την χρηματοπιστωτική κρίση, ένα ρεκόρ χρέους ύψους 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι χώρες της ομάδας G7 και οι βασικές αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις βαρύτερες λήξεις ομολόγων σε τουλάχιστον μια δεκαετία, πολλές από τις οποίες δανείζονται για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, αυτές οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να μετακυλίσουν κατά 51% περισσότερο χρέος από το 2020.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επενδυτές βρίσκονται στο πλευρό τους, συνεχίζει το πρακτορείο.

Οι  policy makers που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις λόγω της πανδημίας είναι πιθανό να παραμείνουν φιλικοί - και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό. Τα ομόλογα παραμένουν ένα περιζήτητο καταφύγιο την ώρα που αυξάνεται η πίεση του νέου κορωνοϊού στις υγειονομικές αρχές και τις οικονομίες.

«Οι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκτοξευτεί, αλλά πιστεύω ότι η βραχυπρόθεσμη ανησυχία για ένα αυξανόμενο χρέος είναι άκαρπη», δήλωσε ο Γκρέγκορι Πέρντον, συν-επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων στο Arbuthnot Latham.

«Το χρέος είναι μόχλευση και προϋποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου», πρόσθεσε.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι οι μεγαλύτερες για τις ΗΠΑ, με χρέος 7,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το χρέος της Κίνας ανέρχεται ανήλθε στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, από 345 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει το βαρύτερο λογαριασμό με χρέος 433 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από τα 348 δισεκατομμύρια δολάρια της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει λογαριασμό που φτάνει τα  325 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι έναντι 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Δεν θα επεκταθούν απαραίτητα όλες αυτές οι λήξεις με νέο δανεισμό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα