Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς ανησυχούν τις ευρωαγορές

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 12:19
UPD:12:22
STAFF

Επιφυλακτικά κινούνται οι επενδυτές σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι καθυστερήσεις με τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού σε όλες τις χώρες, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που επανέρχονται, ανησυχούν τους επενδυτές. Παράλληλα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην εκλογική αναμέτρηση στη Τζόρτζια, η οποία θα κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX, αυτήν την ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος), κινείται με απώλειες στο -0,1%. Κέρδη καταγράφει ο FTSE του Λονδίνου στο +0,5% και τις 6.604 μονάδες. O CAC στη Γαλλία, παρουσιάζει οριακές μεταβολές 0,05%, ενώ το Μιλάνο καταγράφει πτώση 0,15%. Αμετάβλητος είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 στις 400 μονάδες.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το νέο lockdown αργά χθες, λέγοντας ότι η εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή του κορωνοϊύ που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και κινδύνευε να συντρίψει την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) εντός 21 ημερών.

Η αναμέτρηση στην Τζόρτζια είναι καθοριστική όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τις αγορές. Δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ήττα του από τον Μπάιντεν, παρά τις πολλές δικαστικές αποφάσεις εναντίον του και την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές πολιτείες.

Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας Τζόρτζια του ζήτησε “να βρει” τις σχεδόν 12.000 ψήφους που χρειάζονται για να ανατραπεί η ήττα του σε αυτή την πολιτεία-κλειδί. Σε περίπτωση ελέγχου της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς, η πολιτική Μπάιντεν ενδέχεται να συναντήσει αντιδράσεις και να "μετριαστεί".

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα