Dow Jones: Έσπασε το φράγμα των 14.000 μονάδων

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 00:01

ΑΝΟΔΙΚΗΣ πορείας συνέχεια για τις αμερικανικές αγορές, με τον Dow Jones να σπάει το φράγμα των 14.000 μονάδων. Μισή ώρα περίπου πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης ήταν στις 14.013,60 μονάδες, καθώς οι ανακοινώσεις των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και η έντονη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών αντιστάθμισαν την ανησυχία των επενδυτών για την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.

Με οριακά κέρδη στις 1.553, 8 μονάδες βρισκόταν την ίδια ώρα ο S&P 500. Θετικό πρόσημο και για το Νasdaq, ο οποίος κινείτο κοντά στις 2.716 μονάδες.

Η είδηση για την επενδυτική αναβάθμιση της American Express έστειλε τις μετοχές της εταιρείας σε επίπεδα - ρεκόρ, δίνοντας γενικότερα ώθηση στα βαριά χαρτιά του Dow. Τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Merrill Lynch & Co., η Coca-Cola ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών, ενώ το κλίμα ευνόησε και η προσφορά ύψους 12 δισ. δολαρίων της Basel για την εξαγορά της Lyondel Chemical.

Στην Ευρώπη το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων ανεκόπη, με τους δείκτες να κλείνουν σε αρνητικό πρόσημο.

Το κλίμα ήταν αρνητικό από την έναρξη των συνεδριάσεων, καθώς ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποχώρησε σε χαμηλό δεκαμήνου. Εκνευρισμό στους επενδυτές προκαλεί εξάλλου και η κατάσταση στην αγορά δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,5% στις 1.622,8 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.659,10 μονάδες με απώλειες -0,58%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κάμψη 0,43% στις 6.099,21 μονάδες.

Καθοδικά κινήθηκε και ο ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, κλείνοντας στις 8.038,21 μονάδες. Στους μεγάλους «χαμένους» της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η Deutsche με τις μετοχές τις να καταγράφουν απώλειες κατά 1,8%, καθώς υπήρχε έντονη φημολογία για υποχώρηση των κερδών της.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei υποχώρησε κατά 0,12%, καθώς ο σεισμός της Δευτέρας οδήγησε σε πτώση τις ασφαλιστικές εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα