Του Κώστα Ιωαννίδη
Το διεθνές κλίμα παρέμεινε θετικό και τα ασιατικά χρηματιστήρια που λειτούργησαν, ενώ της Ιαπωνίας και της Ν Κορέας αργούσαν, κινήθηκαν ψηλότερα. Αναμένεται να τερματίσουν μια ταραχώδη χρονιά σε ρεκόρ υψηλών, ενώ οι αυξανόμενες ελπίδες των επενδυτών για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη προκάλεσαν την πτώση του δολαρίου έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων.
Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού, εκτός από την Ιαπωνία, αυξήθηκε κατά 0,1% στην τελευταία του κορυφή, έχοντας εξερευνήσει επανειλημμένα νέα εδάφη στα τέλη του έτους. Αλλά οι συναλλαγές στο τέλος του έτους ήταν όπως συνήθως αδύναμες.
Ο δείκτης έχει πορεία για επίδοση τέταρτου τριμήνου άνω του +19%, το οποίο θα είναι η ισχυρότερη τριμηνιαία απόδοσή του από το 2009, και η ετήσια άνοδος είναι οριακά μικρότερη του 20%, η οποία θα είναι η υψηλότερη από το 2017.
«Η περισσότερη άνοδος στο δεύτερο μέρος του 4ου τριμήνου οφείλεται στο γεγονός ότι ο πολιτικός κίνδυνος εξατμίστηκε», δήλωσε ο Kerry Craig, υπεύθυνος στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά, στην JP Morgan Asset Management, επικαλούμενος τις εκλογές των ΗΠΑ, τις ελπίδες για μείωση των εμπορικών εντάσεων στην Κίνα και την Συμφωνία του Brexit.
Στην Αθήνα όμως η απόδοση του ΓΔ για το τέταρτο τρίμηνο είναι στο +29,45% και μια ανοδική κατάληξη μπορεί να την ανεβάσει στο +30%. Μια τίμια διαπραγμάτευση, όπως η χθεσινή, υπογραμμίζει την εστίαση των επαγγελματιών στους στόχους τους. Τίμια, καθώς μόνο επί ένα δεκάλεπτο, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,6 μονάδων, η αγορά κινήθηκε με θετικό πρόσημο. Μετά τις 10:40 ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 809 μονάδες και μετά από μια ώρα και πέντε λεπτά έγραψε το κατώτερο μέρας στις 803,11 μονάδες, με ανώτερο τις 812,70, από το πρώτο λεπτό. Σημαντικό θεωρήσαμε το φαινόμενο από τις 12:15 ως τις 16:15 ο ΓΔ να κινείται πλάγια ανάμεσα στις 806,6 και τις 809,6. Καθώς το λογικό συμπέρασμα από την επί τετράωρο επίπεδη κίνηση ήταν πως ανακάλυψαν την ιδανική ισορροπία οι συναλλασσόμενοι, σε επίπεδα που ούτε ρευστοποιήσεις υπερτερούσαν, ούτε η αγοραστική επιμονή τα άλλαζε. Όσο για τους ρυθμούς των συναλλαγών, ήταν αρκετά πιο αδύναμοι από της προηγούμενης συνεδρίας.
Με δεδομένη την ελαφρά πτωτική εικόνα των αγορών στην Ευρώπη μετά τις 15:00, θα λέγαμε ότι παρά την ταύτιση στις μεταβολές των βασικών δεικτών, η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα. Γιατί οι έξω δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο μετά από ένα τρίωρο ή τετράωρο, που έγραφαν κέρδη. Νομίζουμε πως κλάδεψε τη διάθεση για ρίσκο η υπόνοια πως τα τιτιβίσματα του Προέδρου Τραμπ δεν θα κατάφερναν να αναγκάσουν τους γερουσιαστές του κόμματός του να ψηφίσουν την ανανεωμένη, για να έχει την έγκρισή του, νομοθετική ρύθμιση των Δημοκρατικών που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων. Λεπτομέρειες από το πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον, που ωστόσο καθορίζουν το αν και πότε, θα ανοίξει η βρύση για τα επιδόματα και τα δημοσιονομικά προγράμματα που θα καλύψουν τις ζημιές από την πανδημία.
Στις 16:00 ο τζίρος ήταν 44 εκατ. ευρώ, η αγορά υποχωρούσε κατά -0,19%, με τον ΓΔ στις 807,7 δηλαδή όπου τον άφησαν και στις 17:00, αλλά τα πακέτα είχαν αξία 15,75 εκατ. ευρώ, σχεδόν όλα για την PAPERPACK. Το ταμπλό χθες έμοιαζε με τεράστια τοιχογραφία, που την ζωγράφιζαν ομαδικά, αρκετοί διαχειριστές, αλλά σε διάφορα μέρη του. Οι περισσότερες επεμβάσεις ήταν υπέρ βελτίωσης της εικόνας που θα εμφανίζουν οι μετοχές στο τέλος του 2020.