ΥΠΟΙΟ: Ημερίδα για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 14:45

Ημερίδα με θέμα την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και κοινωνικών φορέων της χώρας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 123/2006, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Δεκέμβριο του 2006. Η Ελλάδα συνέβαλε μαζί με άλλες χώρες – μέλη, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Οδηγίας, το οποίο διασφαλίζει τα ουσιώδη συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το τελικό κείμενο της Οδηγίας δεν περιλαμβάνει την Αρχή της Χώρας Καταγωγής - κατά την οποία ο πάροχος υπηρεσιών θα υπόκειτο στις διατάξεις του κράτους στο οποίο είναι εγκατεστημένος – που έχει αντικατασταθεί από την Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών, η οποία προβλέπει συγκεκριμένες αρχές για τα κράτη – μέλη όσον αφορά τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος τομέας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. στηρίζεται ουσιαστικά στις υπηρεσίες, καθώς στην πλειονότητα των κρατών – μελών, όπως και στη χώρα μας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του ΑΕΠ και της απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η ολοκλήρωση της αγοράς υπηρεσιών αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων και να τονώσει την ανάπτυξη στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα αυτά θα επιτευχθούν κυρίως μέσα από την ενίσχυση του ανταγωνισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές, καλύτερη κατανομή των πόρων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τα Κράτη – Μέλη έχουν τριετή προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας έως το τέλος του 2009.

Συντονιστής και κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Σιδηρόπουλος, ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τους εκπροσώπους των Υπουργείων και των Κοινωνικών Φορέων. Στην ημερίδα μετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Β. Ανδρονόπουλος, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Καραμάνος και Δικαιοσύνης κ. Π. Πανούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα