Παράγωγα: Με χαμηλούς όγκους διατήρηση της μετριοπαθούς αισιοδοξίας

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 07:56
UPD:07:57
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις 12:18 αλλά με αρκετές αλλαγές πρόσημου κατόπιν. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +11,70 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 3,79 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1962,17, εμφανίστηκε στις 10:47. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 16:37 και ήταν οι 1933,99 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1939,35 από 1943,14 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,20% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε  στα 7,494 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 520 συμβόλαια με ανώτερο τις 1970,00 μονάδες, κατώτερο τις 1934,00 με τελευταίες πράξεις στις 1935,00 από 1952,75 και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5591 από 5595. Επίσης εμφανίστηκε χλιαρό ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 6 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια πιο κάτω από τις 1964,00 μονάδες και ψηλότερα από τις 1949,00 την προηγούμενη με τελευταίες πράξεις στις 1949,00 από 1944,00 και παρέμειναν 98 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχετικά ψηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 101 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 τις 1925 και τις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου όμως διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 29 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 και 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου εμφανίστηκε όγκος 70 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1950 μονάδες σποραδικά.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 10.500 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ και στα 2450 για ΟΠΑΠ.                                                                                                                              

Φάνηκε πάλι πως τη δυναμική της αγοράς καθορίζουν οι εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο που είναι ελπιδοφόρες τόνισε ο Δημήτρης Τζάνας, της Κύκλος, αναφερόμενος στις προοπτικές του 2021. Τα ύψους 36% του συνόλου NPEs (3ο τρίμηνο 2020) αναμένεται σύντομα να μειωθούν περισσότερο σε συνέχεια των τιτλοποιήσεων του τελευταίου μήνα και εκείνων που θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2021, ιδιαίτερα εκείνων της Alpha ύψους €11,8 δις. Ακόμη, η κινητικότητα που επιδεικνύει η ΤτΕ σε σχέση με τη σύσταση εθνικής bad bank, προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο στη διαδικασία της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των moratorium που σήμερα συνάπτουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες. Σαν αποτέλεσμα, οι τράπεζες θα μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς από τους σημερινούς, καθώς παραμένουν ακόμη διστακτικές  σε σχέση με την ανάληψη αυξημένων κινδύνων.

Η αυξημένη πιστωτική επέκταση αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, προοπτική που θα επιτρέψει στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίσει την πορεία ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε το Νοέμβριο 2020 και το 2021. Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο, το μοναδικό αναδυόμενο στην ευρωζώνη, έχει ήδη επανέλθει στο ραντάρ των διαχειριστών των επενδυτικών φορέων του εξωτερικού μετά από παρατεταμένη περίοδο συνεχούς αποεπένδυσης από αυτό. Οι ροές που καταγράφηκαν το Νοέμβριο (€40 δις. σε ομόλογα και €37δις. σε μετοχές) είναι ενθαρρυντικές για τη συνέχεια διαμορφώνοντας προοπτική συνέχισής τους, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στην πορεία των τιμών και του Γ.Δ. κατά το 2021.

Ο Δημήτρης Τζάνας μαζί με τις ευχές του στην τελευταία έκθεση του για το 2020 σχολίασε αναλυτικά :

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού προκάλεσε πρόσκαιρες μόνο αναταράξεις στις αγορές και δεν αποτέλεσε «μαύρο κύκνο» διαρκείας. Αντιθέτως, το ξεκίνημα των εμβολιασμών και οι αναμεταδιδόμενες από αυτούς  εικόνες μετέδωσαν αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του διπλού εμβολιασμού του πληθυσμού κατά 70% όπως ζητούν οι επιστήμονες θα απαιτήσει ένα περίπου χρόνο ! Την ίδια ώρα, η σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε. απέτρεψε μεν το άτακτο brexit αλλά έχει προϋποθέσεις ομαλής συνέχισης της σχέσης μόνο στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών, ενώ στις υπηρεσίες σύντομα όλα θα αλλάξουν. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε πράξη την απειλή να μην υπογράψει τα του πακέτου στήριξης ύψους $900 δις. που ενέκρινε το Κογκρέσο, ανακουφίζοντας τους πληττόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα μικρού έστω ύψους οικονομική βοήθεια.

Οι παραπάνω εξελίξεις, διαμορφώνουν ήδη τις προϋποθέσεις για ένα εορταστικό φινάλε σε όλες τις αγορές του πλανήτη, την εκπλήρωση του λεγόμενου year-end rally. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το σχέδιο για νέες εγγυήσεις για την προώθηση των τιτλοποιήσεων από κοινού με το σχέδιο της ΤτΕ για εθνική bad bank συμπληρώνεται από επιλεκτικές παρεμβάσεις για θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Τέτοια ήταν η κίνηση που αφορούσε το swap ομολόγων που έκανε η Eurobank που αντικατέστησε ομόλογα 7-21 ετών με άλλα διάρκειας 30 ετών επιτυγχάνοντας κεφαλαιακά κέρδη €155 εκ. που θα ενισχύσουν την καθαρή θέση της τράπεζας, ώστε να μπορεί το 2021 να δρομολογήσει πολιτική αυξημένων δανειοδοτήσεων. Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κρατάει τα ηνία της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. από κοινού με άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που εναλλάσσονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διάχυση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σαν αποτέλεσμα,  ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε αποφασιστικά τις 800 μονάδες και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς την  περιοχή των 835-845 μονάδων στο εγγύς μέλλον που συνιστά την εγγύτερη περιοχή αντίστασης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση.

Στις διεθνείς αγορές, το αισιόδοξο σενάριο επανεκκίνησης της οικονομίας σε συνέχεια της σταδιακής αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης συνεχίζει να καθοδηγεί την επενδυτική κοινότητα. Είναι ωστόσο βέβαιο, ότι η διατήρηση της εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας θα συνεχίσει να διαμορφώνει προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα και το 2021, ενώ σύντομα οι επενδυτές θα αξιολογήσουν μια σημαντική θεσμική αλλαγή που συντελέστηκε στις 22/12 στη Wall Street σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν απ’ ευθείας νέες μετοχές στο επενδυτικό κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση αναδόχων. Επί του παρόντος, η εορταστική ατμόσφαιρα συμβάλλει στην ήρεμη ολοκλήρωση της πολύπαθης φετινής χρονιάς !



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα