Talk of the market: Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στη Wall και ...στη ΔΕΗ

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 11:15
UPD:11:15

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έκανε το “χατήρι” των αγορών και υπέγραψε για το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 900 δισ. δολ.. Ως αποτέλεσμα οι τιμές στη Wall Street βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. 

Αισιοδοξία επικρατεί και στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, καθώς φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της υγειονομικής κρίσης. Η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η τελευταία του χρόνου, άνοιξε με κέρδη 2,9% για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Χάρης στην υποστήριξη των τραπεζικών μετοχών η αγορά σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 800 μονάδες και απ’ ότι φαίνεται σήμερα μπορεί να “διεκδικήσει” ισορροπία σε αυτά τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 18,252 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 19,837 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και πλεονάσματος 1,922 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα έσοδα από φόρους το Νοέμβριο είναι αυξημένα κατά 533 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Σήμερα ολοκληρώνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε 5.621 εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναστολή τον μήνα Νοέμβριο. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης 3.607.815 ευρώ για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους.

200 εκατ. ευρώ έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από το δημόσιο ως προκαταβολή για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τη χρήση 2021. Έτσι συνεχίζεται η παράδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών που καταβάλλεται προκαταβολικά από το κράτος η σχετική δαπάνη. Η εταιρεία στηρίζει το κεφάλαιο κίνησής της και το κράτος κερδίζει έκπτωση 15% στα κανονικά τιμολόγια. Η παραπάνω είναι η πρώτη δόση. Η δεύτερη δόση είναι 390,5 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της Reggeborgh Invest B.V. στην εταιρεία ενδέχεται να αυξηθεί έως το 26,7% ως αποτέλεσμα της απόκτησης επιπλέον μετοχών εντός του μήνα. Το fund αύξησε την άμεση συμμετοχή του στο 14,2% (από 10,4%) στις 23 Δεκεμβρίου. Προσθέτοντας το 12,5% που έχει δικαίωμα να αποκτήσει με το call option που διαθέτει, το μερίδιό του μπορεί να αυξηθεί στο 26,7%. Σημειώνεται ότι το ολλανδικό fund Reggeborgh έχει καταθέσει πρόταση αντικατάστασης της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της στις 7 Ιανουαρίου 2021.

Άνοιξε ο διαγωνισμός για το έργο ανακατασκευής του κτιρίου διοίκησης της ΕΥΑΘ στην Εγνατία, έργο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για μίσθωση νέου ακινήτου, που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας κατά το διάστημα των εργασιών στην Εγνατία. Δρομολογούνται εργασίες για υψηλές ενεργειακές – περιβαλλοντικές επιδόσεις, καθώς και παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης της νευραλγικής περιοχής ανάμεσα στο campus του ΑΠΘ, τη ΔΕΘ και την Καμάρα. 

Στην πώληση χαρτοφυλακίου 18 ακινήτων προχώρησε η Prodea Investments. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει γραφεία και καταστήματα στην Ελλάδα και το συνολικό τίμημα πώλησης ανήλθε σε 134,2 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία, βάσει εκτίμησης που διενεργήθηκε από ανεξάρτητους εκτιμητές, ανερχόταν σε 129,2 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στα επαγγελματικά ακίνητα προς πώληση. Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης γραφείων παρουσιάζουν αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τη σημαντικότερη μεταβολή να παρατηρείται στα νότια προάστια της Αθήνας (+9,5%) και στη Θεσσαλονίκη (+8,4%). Η υψηλότερη ζητούμενη μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας (10,9 ευρώ) και το κέντρο (10 ευρώ) και η χαμηλότερη στη Λάρισα (5,5 ευρώ). Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στις τιμές πώλησης γραφείων.

Έναν νέο διαγωνισμό για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 50 και έως 20 MW αντίστοιχα προκήρυξε η ΡΑΕ, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως 22/3/2021. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στις 24 Μαΐου 2021 με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Τίθεται ανώτατο όριο προσφοράς τα 53,86 ευρώ ανά MWh και η μέγιστη τιμή που θα δημοπρατηθεί είναι 350 MW.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα