ΧΑ: Οι εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια υποστηρίζουν το melt-up στην Αθήνα

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 07:59
UPD:07:59
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Δυο ιδιαίτερα πιεσμένα blue chip οδήγησαν τον μέσο όρο πάνω από τις 810 μονάδες. Επίπεδα τιμών που αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν σκληρή οροφή. Αναφερόμαστε στις ΠΕΙΡ και ΑΡΑΙΓ, που τα κέρδη τους στέλνουν το μήνυμα πως θα υπάρξει μέριμνα και για άλλα από αυτή την κατηγορία, αυτές τις λιγοστές ώρες διαπραγμάτευσης που απομένουν ως το τέλος του 2020. Ο μέρες του trader για τους συμμετέχοντες στις συναλλαγές είναι εδώ στην Αθήνα, έγραψε το ταμπλό και όσοι μαγευτούν από το μήνυμα, ας ετοιμαστούν για εκκρίσεις αδρεναλίνης στα σίγουρα.

Οι επενδυτές σε όσες αγορές ήταν σε λειτουργία χθες το πρωί, ήταν σαν τα μικρά παιδιά όταν ανοίγουν “δώρο έκπληξη”. Άλλος ένα παράγοντας αβεβαιότητας εκτός του Brexit πέρασε στην ιστορία, χωρίς να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο. Μετά την ξαφνική απόφαση του προέδρου Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο που έδωσε συνέχεια στη στήριξη των πληγέντων στις ΗΠΑ από την πανδημία.  Έτσι και στην Αθήνα χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να χτυπήσει τιμές άνω των 807 μονάδων ο ΓΔ, με το ταμπλό να φωνάζει: ούτε ένα προ του τέλους… “μαρκάρισμα” δεν μπορεί να αποκλείσει την άνοδο, σε μια χρονιά… μοναδική όσο το 2020.

Χρονιάρες ξε-χρονιάρες μέρες η απληστία έφερε κόσμο στις αγορές, που ανεβαίνουν με μια δυναμική τύπου melt-up. Η έκφραση αφορά σε αγοραστικό ενδιαφέρον που δεν στηρίζεται στην θεμελιώδη ανάλυση, ούτε καν στην στατιστική. Υπάρχει μόνο και μόνο γιατί κυριαρχεί η άποψη πως οι τιμές θα συνεχίζουν ανοδικά, όσο οι κυβερνήσεις για να ξεπεραστούν υφεσιογόνες απειλές κάθε μορφής, αντιδρούν με παροχή χρήματος. Από πτωχεύσεις τραπεζών ως την πανδημία, που γονάτισε την ανάπτυξη στις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ο τζίρος έπιασε τα 33,5 εκατ. ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν άνω των 53,5 δις ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +2,3% καθόταν στις 805,8 μονάδες και είχε σταθεροποιηθεί η ομάδα των blue chip που δέχθηκαν πιέσεις υπολογίσιμες, σε μέρα με συντονισμό παγκοσμίων διαστάσεων  στην διάθεση για ρίσκο.  Ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ με απώλειες άνω του -1,2% για την πρώτη ενώ οι δυο άλλες έπεφταν λιγότερο από -0,5%. Η μεταβολή της ΕΕΕ ήταν κλειδί για το μέγεθος της ανόδου όπως και οι διαθέσεις των διαχειριστών του δολαρίου.

Βάση για την μονιμότητα της κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες από τις 10:32 που ξεπεράστηκαν ανοδικά ως τις 17:20, ήταν τα κέρδη των Τραπεζικών blue chip. Σταθερά ο ΔΤΡ εμφανίστηκε με μεταβολή της τάξης του +4% και πάνω. Παρουσιάζοντας εικόνα που δικαιώνει την προτροπή από πλευράς Mert Sec. να αντιμετωπίζονται, πριν από τις αναπόφευκτες ΑΜΚ, σαν μετοχές κατάλληλες για trading. Ωστόσο δεν θα ήταν ακριβός ο σχηματισμός θέσεων σε αυτές τώρα, αν ο επενδυτικός ορίζοντας ήταν η άνοιξη του 2022, αλλά τα σκαμπανεβάσματα θα δοκίμαζαν βάναυσα την ψυχολογία κάθε ιδιώτη επενδυτή.

Οι εγχώριοι αναλυτές προσανατόλισαν τις προσδοκίες τους προς την άνοδο. Η Merit Sec. αναφέρει:

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 766 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 766 μονάδες.

Αδύναμα τα αποτελέσματα γ ́ τρίμηνου του ΟΛΠ, με διψήφια μείωση σε όλες τις γραμμές. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα ανήλθαν σε €32,9 εκατ. (-19,5% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε €15,6 εκατ. (-30% σε ετήσια βάση) και τα κέρδη μετά φόρων σε €8 εκατ. (-39,5%). Το καθαρό ταμείο διαμορφώθηκε στα €46,9 εκατ., μειωμένο κατά €3,3 εκατ., σε σχέση με το 2019.

Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 23/12/2020 την 24ωρη δοκιμαστική ηλέκτριση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου που συνδέει την Κρήτη με το Ηπειρωτικό Σύστημα και το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος Παγκοσμίως. Μόλις η νέα διασύνδεση τεθεί σε πλήρη λειτουργία, την Άνοιξη του 2021, το 1/3 των αναγκών της Κρήτης σε Ηλεκτρική Ενέργεια θα καλυφθεί από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό €356 εκατ. και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η τελευταία εβδομάδα του έτους ξεκίνησε με συμφωνία για το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, προσφέροντας θετικό ‘πάτημα’ στις Αγορές. Για τις επόμενες συνεδριάσεις έχουμε κάθε λόγο να κινηθούμε ψηλότερα, καθώς και στο μέτωπο του ιού τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά”.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα